Economia Spaniei a scăzut cu 18,5%, cea mai mare contracţie din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste la Madrid Spania împotriva COVID-19 FOTO EPA-EFE

Economia Spaniei a suferit o lovitură mai mare decât se preconiza şi a înregistrat un picaj record de 18,5% în al doilea trimestru, scrie Bloomberg.

Scăderea este cea mai adâncă semnalată până acum în Europa, unde restricţiile privind pandemia de coronavirus au afectat întreprinderile şi gospodăriile. Economiştii anticipau o contracţie a economiei Spaniei de 16,6%. Guvernul prognoza o contracţie de 9,2% pentru întreg anul 2020 şi o creştere de 6,8% în 2021.

Franţa şi Italia au raportat contracţii ale economiilor de 14%, respectiv 12%. Cifrele ilustrează faptul că ţările din sudul Europei au suferit cel mai mult din cauza pandemiei, după ce au intrat în criză cu finanţele publice deja tensionate.

Spania, care este şi a patra cea mai mare economie din Europa, a avut unul din primele şi cele mai mortale focare de coronavirus, împreună cu Italia, iar guvernul a răspuns cu un blocaj extrem de strict.

Ambele ţări se bazează foarte mult pe turism, un sector care a fost răpus de pandemie. În Spania, sezonul de vară deja slab a mai primit o lovitură, weekendul trecut, când Marea Britanie a anunţat că turiştii care se întorc de acolo vor fi nevoiţi să intre în carantină din cauza creşterilor cazurilor de coronavirus din regiuni precum Cataluña.

„Şocul a fost mai profund decât în ​​Germania şi Franţa, reflectând impactul unor măsuri mai stricte şi o economie mai centrată pe sectorul ospitalităţii. De asemenea, anticipăm că redresarea Spaniei în trimestrul trei va fi mai slabă, din cauza turismului şi a riscurilor crescute ale unui al doilea focar”, afirmă Maeva Cousin, economist din zona euro.

Aproape fiecare industrie din Spania s-a contractat în trimestrul doi, cu excepţia cheltuielilor guvernamentale, a agriculturii şi a activităţilor financiare şi de asigurări, care au crescut uşor. Cele mai afectate sectoare au fost comerţul cu amănuntul, transportul, restaurantele şi barurile, care s-au scufundat cu 40,4%.

Economia spaniolă a fost afectată în special de criză din cauza dimensiunilor relativ mici ale companiilor sale, ceea ce le lasă mai vulnerabile şi mai puţin capabile să răspundă efectiv la şoc. Asociaţiile din mediul de afaceri se aşteaptă ca zeci de mii de companii mici şi mijlocii să intre în faliment înainte de sfârşitul anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite