Economia Irlandei a crescut cu 26% din cauza relocării unor multinaţionale. De ce nu este, totuşi, o veste bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irlanda a devenit, încet-încet, un mic paradis fiscal în inima zonei euro
Irlanda a devenit, încet-încet, un mic paradis fiscal în inima zonei euro

Economia Irlandei a crescut în 2015 cu 26,3%, faţă de o estimare anterioară de 7,8%, datorită relocării unor multinaţionale, venite pentru a beneficia de paravanul unor taxe mici, scrie Bloomberg. Deşi pe hârtie procentul este imens, acest lucru nu va însemna crearea de locuri de muncă.

Oficiul irlandez pentru statistică a anunţat că a revizuit creşterea economică înregistrată în 2015 de către Irlanda la 26,3%, parţial datorată relocării unor multinaţionale ca urmare a unor fuziuni şi achiziţii, arată sursa citată.

Astfel, în urma fuziunilor, Irlanda este obligată să contorizeze în Produsul Intern Brut (PIB) al său rezultatele holdingurilor care au sediul în insulă. „Suntem o economie mică, aşa că dacă avem o creştere mare de active, astfel de lucruri se vor întâmpla“, a declarat Michael Connolly, un oficial din cadrul CSO, organismul irlandez pentru statistică. 

De la criza din 2008, relocările de corporaţii au majorat venitul naţional brut al Irlandei cu şapte miliarde de euro, potrivit estimărilor Ministerului de Finanţe de la Dublin.

Multinaţionalele care au preferat să îşi mute sediul internaţional în Irlanda nu sunt nume mari, iar puţine dintre acestea au activităţi sau producţie în această ţară. Între companiile care au făcut această mişcare se regăsesc Jazz Pharmaceuticals şi  Perrigo Co, ambele activând în domeniul medicamentelor, potrivit sursei citate. 

Taxa pe profit este doar 12,5% în Irlanda. Recent, Fiscul american a anunţat că investighează Facebook pentru transferul unor active în Irlanda, prin care reţeaua socială şi-a redus taxele.

Mai mult, economia irlandeză nu o duce foarte bine, aceasta înregistrând în primul trimestru al acestui an o scădere de 2,1% faţă de precedentele trei luni, când a consemnat un plus de 2,3%.

Economia Irlandei este expusă unui posibil Brexit, fiind statul cu cele mai mari legături comerciale cu Marea Britanie, ca procent din PIB. Comerţul Marii Britanii cu Uniunea Europeană (UE) se ridica la peste 500 de miliarde de dolari în anul 2015, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional. Irlanda este în mod natural legată de economia britanică, 18,6% din schimburile comerciale ale Irlandei fiind realizate cu Regatul Unit, arată o analiză Bloomberg. De asemenea, şi turismul este vulnerabil la ieşirea Marii Britanii din UE: în 2014, vizitatorii din Regatul Unit erau 14% din total, iar aceştia au cheltuit 900 de milioane de dolari în economia irlandeză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite