Economia Greciei a scăzut cu peste 20% din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia elenă şi-a continuat declinul în intervalul aprilie-iunie, înregistrând o scădere trimestrială de 4,6%. Astfel, scăderea economică a Greciei de la intrarea în criză ajunge la peste 20% faţă de nivelul din 2008.

Scăderea de 4,6% reprezintă o uşoară ameliorare faţă de prognozele analiştilor, care anunţau o contracţie de 5% pentru cel de-al doilea trimestru al anului. Cu toate acestea, economia rămâne în recesiune, 2013 fiind cel de-al şaselea an consecutiv de scădere pentru economia elenă. Situaţia se va îmbunătăţi abia spre sfârşitul anului, anticipează analiştii.

„Recesiunea va încetini în cel de-al treilea trimestru, economia fiind impulsionată de turism, iar în cel de-al patrulea trimestru, ea va fi ajutată de efectul de bază. Asta înseamnă că, pentru întregul an, scăderea economică nu va depăşi 4,2%”, explică pentru agenţia de ştiri Reuters Dimitris Maroulis, economist în cadrul grupului bancar elen Alpha Bank. 

Problemele economice ale Greciei au fost scoase încă o dată la iveală după ce economiştii Fondului Monetar Internaţional au anunţat că ţara va avea un deficit de finanţare în valoare de 11 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2015, adăugând că suma ar putea fi chiar mai mare de atât. Totul depinde de ritmul în care grecii reuşesc să pună în aplicare o serie de privatizări, altfel nu vor putea acoperi această gaură decât printr-un alt împrumut de urgenţă.

Grecia nu are suficiente fonduri pentru a achita o tranşă de datorii în valoare de 4,4 miliarde de euro scadente în 2014 şi altele în valoare de 6,5 miliarde de euro scadente în 2015, au anunţat economiştii Fondului într-un raport publicat astăzi. 

Deficitul de finanţare este cauzat exclusiv de eşecul planului de privatizări al statului, a anunţat în document Paul Thomsen, şeful misiunii FMI în Grecia. 

CITEŞTE MAI MULT


„Zău? Mulţumim, dar n-o să vă iertăm niciodată!” Cât mai contează pentru economia Greciei faptul că FMI îşi recunoaşte greşelile

Sutele de mii de greci care au ieşit în stradă cu regularitatea unui ceas elveţian în ultimii trei ani s-au simţit razbunaţi atunci când Fondul Monetar Internaţional a recunoscut că au existat „erori notabile” în strategia prin care s-a încercat salvarea Greciei. Consecinţele ramân însa cioplite în piatră: economia elenă se afla în al şaselea an consecutiv de recesiune, iar strânsul curelei a deveni laţ pentru grecii de rând.


Ce înseamnă să fii sărac în Grecia

Modalitatea de evaluare a sărăciei îi face pe mulţi să afirme că „săracii“ greci nu sunt chiar atât de săraci. În plus, indolenţa grecilor şi înclinarea lor către evaziune au devenit laitmotive în tensiunile şi disputele politice încă de la începutul crizei euro. Însă o treime dintre greci trăiesc sub pragul sărăciei, numărul de copii abandonaţi a crescut semnificativ, la fel şi cel al utilizatorilor de droguri. 


FMI cere băncilor să şteargă încă o parte din datoria Greciei

Fondul Monetar Internaţional pune presiuni pentru o nouă restructurare a datoriei Greciei, anunţând că nu va mai elibera tranşe din împrumuturile pe care le-a acordat statului falimentar dacă acesta nu convinge băncile comerciale să renunţe la dobânzi în valoare de 4,6 miliarde de dolari.


FMI admite că au avut loc „eşecuri notabile“ în planul de salvare a Greciei

Fondul Monetar Internaţional a recunoscut, într-un raport publicat miercuri, că primul plan de salvare a Greciei, din anul 2010, a înregistrat „eşecuri notabile“, asta din cauza estimărilor prea optimiste privind creşterea economică.


FMI cere băncilor să şteargă încă o parte din datoria Greciei

Fondul Monetar Internaţional pune presiuni pentru o nouă restructurare a datoriei Greciei, anunţând că nu va mai elibera tranşe din împrumuturile pe care le-a acordat statului falimentar dacă acesta nu convinge băncile comerciale să renunţe la dobânzi în valoare de 4,6 miliarde de dolari.


Cum a pus FMI mâna pe Europa

Înainte de izbucnirea crizei, Fondul Monetar Internaţional avea operaţiuni neînsemnate şi se vorbea chiar de desfiinţarea instituţiei. În prezent, tot mai multe ţări depind de organizaţie. În rubrica „Dosar“ din această săptămână, „Adevărul“ îţi arată cum un politician abil a reuşit să profite de contextul economic nefavorabil pentru a reinventa FMI.


FMI: Grecia va avea nevoie de mai mulţi bani, riscurile sunt ridicate

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a averitzat ieri că riscurile legate de planul de reforme din Grecia sunt ridicate, iar ţările europene vor fi nevoite să acorde statului elen noi fonduri şi reduceri ale datoriilor, potrivit Capital.gr, citat de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite