Economia Franţei s-a contractat cu un record de 13,8% în al doilea trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul Eiffel din Paris Franţa este luminat în culorile unui curcubeu în onoarea victimelor ucise în clubul gay Pulse din Orlando Oamenii au adus bannere steaguri şi lumânări la Place Trocadero FOTO AP / Martin Meissner

Economia Franţei s-a contractat cu un nivel record de 13,8% în trimestrul doi, sub impactul restricţiilor impuse în pandemia de coronavirus, a anunţat vineri institutul naţional de statistică INSEE, citat de AGP.

Scăderea trimestrială a produsului intern brut (PIB) a fost mai mică decât previziunile, dar mai puternică decât cea a vecinilor din zona euro.

„Evoluţiile negative ale PIB în prima jumătate a anului 2020 sunt legate de închiderea activităţilor” neesenţiale, „în contextul implementării blocajului între jumătatea lunii martie şi începutul lunii mai”, a declarat INSEE într-un comunicat.

INSEE a actualizat, de asemenea, cifra pentru primul trimestru - când blocajele tocmai începuseră să fie puse în aplicare - la o contracţie de 5,9%, faţă de 5,3% estimată anterior.

Cifra din al doilea trimestru înseamnă că economia franceză a scăzut timp de trei trimestre consecutive şi continuă să fie în recesiune.

Contracţia din Franţa din cel de-al doilea trimestru a fost mult mai accentuată decât căderea record de 10,1% în Germania. Austria a suferit o contracţie de 10,7% şi Belgia de 12,2%.

Cu toate acestea, scăderea a fost mai bună decât prognoza proprie a INSEE de la jumătatea lunii iunie, care dădea o estimare de 17% Banca centrală franceză estimase la începutul lunii iulie o scădere de 14%.

Consumul intern este principalul motor al economiei franceze, iar consumul casnic a scăzut cu 11% în timpul trimestrului doi.

Investiţiile au scăzut în proporţie mai mare, cu 17,8%.

În mod surprinzător, date fiind blocajele şi restricţiile de călătorie care afectează turismul internaţional, a existat o scădere de numai 46% a transportului şi o scădere de 57% în sectorul restaurantelor şi hotelurilor.

INSEE a menţionat că, în general, „încetarea treptată a restricţiilor a dus la o redresare treptată a activităţii economice în mai şi iunie, după minimul atins în aprilie”.

Ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat după ce au fost lansate cifrele: „Nu suntem neputincioşi în faţa crizei”. „Guvernul francez a luat măsuri extraordinare pentru a sprijini întreprinderile în timpul crizei şi pentru a menţine oamenii în plată. Vom lupta să ne descurcăm mai bine decât minusul de 11%” prognozat pentru întregul an de către guvern, a adăugat Le Maire.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite