Economia chineză a înregistrat cea mai slabă creştere din ultimul sfert de secol în 2015

Economia chineză a înregistrat cea mai slabă creştere din ultimul sfert de secol în 2015

FOTO Getty Images

Biroul Naţional de Statistică al Chinei a afişat, marţi dimineaţă, raportul economic al ţării pentru ultimul trimestru financiar al anului trecut şi datele privind evoluţia economică pentru tot anul 2015 – iar rezultatele sunt printre cele mai slabe înregistrate în istoria recentă a ţării, conform CNNMoney.

Ştiri pe aceeaşi temă

Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu doar 6,9% în anul 2015, confirmând predicţiile analiştilor economici şi apropiindu-se de ţinta de 7% setată de guvernul chinez. Însă rezultatul reprezintă cea mai slabă creştere anuală înregistrată din anul 1990 încoace, atunci când PIB-ul chinez a crescut cu doar 3,9 %.
 
În acelaşi timp, economia chineză a crescut cu 6.8% în ultimul trimestru financiar al anului 2015, reprezentând cea mai scăzută rată de creştere trimestrială de după anii crizei financiare, mai precis din 2009 încoace.
 
CNNMoney precizează că anumiţi analişti economici cred că statisticile oficiale sunt umflate de guvernul chinez, iar creşterea economică adevărată este mult mai scăzută. Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics situează creşterea reală din ultimul trimestru al anului 2015 în jurul valorii de 4,5%, notând că statisticile nu reflectă întocmai volatilitatea chineză în capitalurile proprii la nivel mondial şi instabilitatea produsă de China pe bursele mondiale de mărfuri.
 
Anunţul încheie un an plin de dificultăţi pentru cea de-a doua economie a lumii, marcată de perioade de cădere liberă ale burselor din Shanghai şi Shenzhen. Începând cu iunie 2015, bursa de la Shanghai a avut parte de o cădere dramatică cauzată de o creştere rapidă a numărului de investitori individuali care cumpărau acţiuni folosind fonduri împrumutate, depăşind nivelul de creştere economică al companiilor în care investeau; în mai puţin de o lună, mai mult de o treime din valoarea totală a acţiunilor tranzacţionate pe bursa de la Shanghai a fost ştearsă.
 
Totodată, yuan-ul a suferit o depreciere semnificativă în faţa dolarului american, aducând cursul central de schimb al yuanului la 6.5646 faţă de valuta americană, reprezentând cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani – iar o analiză recentă făcută de Goldman-Sachs estimează că aceasta ar putea atinge cota 7 până la sfârşitul anului.
 
Preşedintele Chinei: „Este o nouă normalitate”
 
Cu toate acestea, preşedintele chinez Xi Jinping a pictat un tablou mult mai optimist pentru economia chineză la un simpozion organizat marţi, asigurând că economia ţării va rămâne stabilă pe termen lung, conform agenţiei oficiale de presă a Chinei, Xinhua.
 
Preşedintele chinez a afirmat că statul est-asiatic intră într-o nouă fază a expansiunii sale economice, în care rata creşterii se va stabiliza la nivele mai moderate pentru a asigura o creştere mai echilibrată decât până în prezent. 
 
„Economia noastră a intrat într-un stadiu nou de creştere mai slabă dar rezilientă, care va deveni noua normalitate. Esenţa acesteia va fi o structură economică bazată mai mult pe consum domestic, sectorul serviciilor şi inovaţie” a declarat Xi Jinping în cadrul simpozionului. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: