După China, Rusia curtează acum şi India pentru proiecte energetice. Rosneft oferă 10% din zăcământul Vankor către ONGC Videsh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a semnat contracte de sute de miliarde de dolari cu China, Rusia curtează acum şi India pentru proiecte energetice gigantice, în contextul impunerii de sancţiuni de către SUA şi Uniunea Europeană, ca urmare a implicării în conflictul din Ucraina.

Gigantul petrolier Rosneft oferă acum companiei naţionale indiene ONGC Videsh, deţinută de către stat, o cotă de 10% din imensul zăcământ petrolier Vankor, din Vestul Siberiei. 

Luna trecută, Rosneft a vândut un alt pachet de 10% din zăcământul Vankor către China National Petroleum Corp (CNPC) pentru aproape un miliard de dolari.

Vankor este cel mai mare zăcământ petrolier pus în funcţiune în Rusia în ultimii 205 de ani. Rezervele recuperabile estimate în această zonă se ridica la 500 de milioane de tone de ţiţei şi gaz condensat şi 182 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Maximul de producţie al zăcământului Vankor este estimat să ajungă la 500.000 de barili pe zi în 2019, ceea ce echivalează cu 25 de milioane de tone. În luna septembrie, din Vankor s-au extras 435.000 de barili pe zi. Rusia este cel mai mare producător mondial de petrol, cu 10,5 milioane de barili extraşi în fiecare zi, dar cea producţia în cea mai importantă zonă a sa – Vestul Siberiei – ajunge la maturitate şi va începe să scadă fără investiţii.

Rosneft a cerut 41 de miliarde de dolari de la guvern

Rosneft se află sub sancţiunile SUA şi UE, având accesul blocat la finanţare pe aceste pieţe. De asemenea, SUA au impus restricţii companiilor americane să mai colaboreze cu un număr de cinci giganţi energetici ruşi, respectiv Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas şi Rosneft. Ca atare, ExxonMobil şi-a suspendat activităţile de explorare a Arcticii, începute cu Rosneft în Marea Kara.

Igor Sechin, şeful Rosneft, se află şi el pe lista sancţiunilor.

Înainte de a oferi pachetul de 10% în Vankor, Rosneft a trimis în data de 5 august şi o propunere oficială către ONGC pentru colaborarea în privinţa zăcământului Yurubcheno-Tokhomskoye, din Estul Siberiei. Acesta are rezerve de 991 de milioane de barili echivalent petrol, iar producţia este programată să înceapă în 2017 şi va atinge 100.000 de barili pe în 2019, ceea ce înseamnă 5 milioane de tone.

Din cauza sancţiunilor, Rosneft a cerut guvernului un ajutor de 41 de miliarde de dolari pentru a investi mai departe în producţie şi noi zăcăminte. ONGC este interesată în creşterea prezenţei în Rusia şi este interesată să procure din această ţară echivalentul a un milion de barili echivalent pe zi. ONGC are deja 20% din proiectul Sahalin-1, iar în 2009 a achiziţionat Imperial Energy – care avea zăcăminte în Siberia, pentru 2,1 miliarde de dolari.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite