Dizidenţii din China şi India se tem de cenzură după acordul lui Musk cu Twitter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Activiştii şi militanţii pentru drepturi se tem că guverne precum China şi India ar putea valorifica interesele de afaceri ale lui Elon Musk pentru a înăbuşi disidenţa, conform AlJazeera.

Oferta de 44 de miliarde de dolari a lui Elon Musk de a cumpăra Twitter îl pune pe cel mai bogat om din lume în miezul atenţiei guvernelor predispuse la cenzură, precum China şi India, ridicând întrebări despre modul în care CEO-ul Tesla ar putea răspunde cererilor de a înăbuşi disidenţa în ţările în care face afaceri.

Pentru Musk, cu diversele sale active, de la SpaceX la firma sa Tesla, controlul nivelurilor de informaţii pe care guvernele ar dori să fie suprimate implică posibilitatea unor reveniri sau scăderi semnificative pentru mărcile sale.

Cu un sfert din vânzările sale globale în China, precum şi aproximativ jumătate din producţie şi o fabrică importantă de baterii Tesla la Giga Shanghai, compania de vehicule electrice este văzută ca fiind susceptibilă de a fi sub presiune din partea Beijingului odată ce Musk va prelua frâiele pe Twitter. .

Activiştii pentru drepturile omului se tem că presiunea ar putea veni sub forma unor cereri de cenzură a activităţii dizidenţilor şi activiştilor pe Twitter, de a transmite informaţii despre conturi anonime sau de a elimina eticheta „media afiliată statului” ataşată presei chineze.

„Cred că oamenii sunt îngrijoraţi mai ales pentru că Musk are afaceri Tesla în China”, a declarat Yaqiu Wang, cercetător senior în China la Human Rights Watch, pentru Al Jazeera. „Aşadar, oamenii îşi fac griji că guvernul poate valorifica afacerea din China pentru a încerca să reducă la tăcere sau să influenţeze Twitter.”

Legăturile Tesla cu China au dus la o revenire în trecut.

În timpul lansării Tesla Model 3 în Hong Kong, la mijlocul anului 2019, în momentul apogeului suprimării protestelor antiguvernamentale din partea Chinei, Tesla a atras critici din partea activiştilor care au pus sub semnul întrebării momentul lansării, având în vedere operaţiunile de producţie semnificative ale companiei în China continentală.

Mai recent, compania a stârnit indignare în ianuarie, când a deschis un showroom în regiunea Xinjiang din China , unde grupurile de drepturi estimează că peste un milion de uiguri din minorităţile etnice sunt deţinuţi în aşa-numitele lagăre de „reeducare”.

Livrări Tesla
„Întrebarea legată de atitudinea Chinei este o problemă potenţială care trebuie ridicată”, a declarat pentru Al Jazeera, Dexter Thillien, analist principal în tehnologie şi telecomunicaţii pentru Economist Intelligence Unit.

Riscurile potenţiale pun la îndoială faptul că înţelegerea de preluare a Twitter va fi încheiată până la termenul limită de 24 octombrie. Evaluările antitrust din Statele Unite ar putea întârzia şi mai mult această preluare. Marţi, valoarea acţiunilor Tesla a scăzut cu 12%, sau aproximativ 21 de miliarde de dolari, iar orice alte scăderi ar putea pune afacerea în pericol.

„Tesla riscă să fie prinsă în mijlocul unui foc încrucişat geopolitic din care ar putea fi foarte greu de scăpat”, a declarat John Engle, preşedintele grupului de investiţii Almington Capital şi analist al pieţei de vehicule electrice, pentru Al Jazeera.

„În caz contrar, profilul public masiv al Tesla [şi al lui Musk] – atât în ​​China, cât şi în SUA – ar putea ajunge să pună o ţintă pe spatele companiei.”

Engle a spus că poziţia fermă a administraţiei Biden faţă de China ar putea deveni şi mai dură dacă tensiunile geopolitice cresc, lăsând Tesla ca un pion politic într-un joc mai mare.

„Achiziţia planificată de către Musk a Twitter s-ar putea adăuga la aceste tensiuni, mai ales dacă influenţată, administraţia din SUA adoptă poziţia conform căreia proprietatea lui Musk asupra platformei ar putea expune-o unei influenţe nejustificate din partea guvernului Chinei”, a spus el.

Companiile americane, de la studiourile NBA şi de la Hollywood până la Apple, s-au înclinat în faţa presiunii chineze percepute în numeroase ocazii în trecut.

Anul trecut, luptătorul profesionist devenit actor John Cena şi-a cerut scuze în mandarină pentru că a numit Taiwanul auto-condus (independent, n.ed.) ca fiind o ţară şi pe care Beijingul îl consideră o provincie separatistă.

„Dacă te uiţi la tipurile de concesii pe care Apple le-a făcut pentru a linişti guvernul chinez, există numeroase incidente, dar un exemplu este că China a spus Apple TV să nu prezinte China într-o lumină negativă”, a spus Wang. „Deci acest tip de cenzură depăşeşte graniţele Chinei”.

Când firmele au luat poziţie publică împotriva Chinei, Beijingul a răspuns, de exemplu, instigând la boicotare împotriva comercianţilor de modă care au scos bumbacul produs în Xinjiang din lanţurile lor de aprovizionare din cauza acuzaţiilor de muncă forţată.

Ministerul de Externe al Chinei la începutul acestei săptămâni a respins speculaţiile potrivit cărora Beijingul ar putea folosi influenţa asupra Tesla pentru a influenţa conţinutul de pe Twitter, ca fiind lipsite de temei.

Opiniile declarate de Musk cu privire la libertatea de exprimare, reglementările guvernamentale asupra reţelelor sociale şi alte interese de afaceri ale miliardarului ar putea intra în coliziune şi în India, care are al treilea cel mai mare număr de utilizatori Twitter din lume, după SUA şi Japonia.
Deşi cele 23,6 milioane de conturi ale Indiei reprezintă mai puţin de 2% din populaţia ţării, platforma are o influenţă uriaşă datorită utilizării sale de către elita urbană, politicieni, personalităţi culturale, sportivi şi alte celebrităţi, potrivit experţilor.

„În India, Twitter stabileşte agende şi postările creează adesea ştiri”, a declarat Apar Gupta, director executiv al grupului de susţinere a drepturilor digitale din New Delhi, Internet Freedom Foundation, pentru Al Jazeera. „Este popular şi în rândul celor care contestă guvernul, fie că este vorba despre mediu sau despre preocupările fermierilor.”

Asta face ca platforma să fie o ţintă a unui control intens al guvernului.

În timpul protestelor istorice împotriva reformelor controversate ale fermelor de anul trecut , administraţia primului ministru Narendra Modi a cerut Twitter să suspende mai multe conturi ale criticilor.

Compania a urmat iniţial directiva, dar apoi a restabilit unele dintre conturi după ce s-a confruntat cu indignarea societăţii civile. Acest lucru a creat o ceartă de luni de zile cu guvernul, care a răspuns cu noi reglementări care impun companiilor de social media să partajeze conversaţiile private între utilizatori cu oficialii şi o represiune asupra conţinutului pe care New Delhi îl identifică drept „ilegal”.

Vorbeşte premierul indian Narendra Modi
Musk a spus că definiţia sa pentru libertatea de exprimare include orice expresie care „se potriveşte cu legea”. Dar în India, „guvernul poate acum să ceară legal Twitter să elimine anumite conturi”, a declarat Nikhil Pahwa, un activist pentru drepturile digitale, pentru Al Jazeera. "Ce faci atunci?"

Fondatorul Tesla şi SpaceX urmăreşte de ceva vreme piaţa gigantică din India, dar până acum a fost frustrat de tarifele mari care ar face maşinile electrice ale companiei sale prea scumpe pentru majoritatea indienilor.

Starlink, firma de internet prin satelit a lui Musk, aşteaptă încă o licenţă comercială pentru a opera în India. Dar la începutul acestei săptămâni, ministrul transporturilor din ţară, Nitin Gadkari, l-a contactat pe cel mai bogat om din lume, cerându-i lui Musk să producă maşini Tesla în India. Aceasta ar reprezenta „profituri bune” pentru Musk şi „economii bune” pentru India, a spus el.

În acelaşi timp, unii activişti se tem că extinderea Tesla în India ar oferi New Delhi o pârghie asupra lui Musk data viitoare când doreşte să-şi ţintească adversarii.

„Orice permite guvernului să dicteze termeni către Twitter şi alte platforme de socializare este rău pentru mişcările cetăţenilor”, a declarat Darshan Pal, liderul protestelor fermierilor de anul trecut, pentru Al Jazeera. „Reţelele sociale reprezintă modul în care ne integrăm cerinţele. Luaţi asta şi va fi mult mai greu.”

Potrivit lui Pahwa, ţintirea de către Musk a limitelor Twitter împotriva dezinformării şi a discursurilor instigatoare la ură reprezintă, de asemenea, o preocupare – în special în India, unde ambele probleme sunt considerate răspândite.

„Twitter a făcut progrese serioase în ultima vreme în curăţarea platformei”, a spus el. „Critica lui faţă de aceste eforturi nu este o veste grozavă.”

Musk l-a criticat de două ori pe avocatul de top al Twitter, Vijaya Gadde, născută în India, care este creditată cu implementarea politicilor de moderare a conţinutului, în postări recente.

În practică, permiterea libertăţii de exprimare pe o platformă precum Twitter înseamnă stabilirea unor reguli care să permită comunicarea fără teama de hărţuire şi ameninţări ca răspuns, a spus Pahwa. „Dacă speriaţi oamenii, nu veţi obţine libertatea de exprimare – asta trebuie să înţeleagă Musk.”

În schimb, el a avut puţine de spus despre autoritarismul chinez.

„Preocupările pentru activiştii chinezi sunt deosebit de importante”, a spus Wang. „De exemplu, capacitatea guvernului saudit de a încerca să influenţeze Twitter este la un nivel foarte diferit în comparaţie cu capacitatea guvernului chinez.”

Un alt risc cu care se confruntă Tesla în China este posibilitatea Beijingului de a-şi restrânge cota de piaţă în favoarea propriilor „campioni naţionali”, precum BYD, Nio şi Xpeng, aşa cum a făcut-o în trecut, când alte companii străine au eclipsat colegii autohtoni.

„Preluarea Twitter s-ar putea să fi dat Chinei o stăpânire mai fermă asupra lui Elon Musk şi a companiei sale de producţie de maşini, Tesla”, a declarat Baruch Labunski, fondatorul firmei de marketing Rank Source, pentru Al Jazeera.

„China este bine cunoscută pentru că face presiuni asupra afacerilor străine să se conformeze naraţiunilor sale”, a spus el. „Este, de asemenea, puţin probabil ca domnul Musk să răspundă în mod public Chinei, aşa cum a făcut-o cu Arabia Saudită, din cauza importanţei pieţei chineze pentru Tesla.”

Comentariile publice ale lui Musk indică faptul că planurile sale pentru site-ul de socializare includ introducerea unui buton de editare, slăbirea regulilor de moderare a conţinutului şi permiterea postărilor mai lungi.

Alte modificări potenţiale ar viza dezinformarea şi spamboţii, solicitând un fel de autentificare a utilizatorilor, deşi militanţii pentru drepturi se tem că acest lucru ar putea dăuna utilizatorilor din China şi din alte medii restrictive folosind anonimatul pentru a-i proteja de represaliile guvernamentale.

„Funcţiile de autentificare pot elimina unii roboţi, dar nu vor elimina marele corp de oficiali şi angajaţi ai guvernului chinez care folosesc Twitter pentru a se angaja în propagandă pentru statul chinez şi pentru Xi Jinping”, a declarat pentru AlJazeera, Renee Xia, director al Reţelei pentru apărarea drepturilor omului din China.

„Nu am văzut pe nimeni aclamând această evoluţie”, a spus Xia. „La fel ca Microsoft sau Apple sau orice alţii care fac afaceri în China, Musk nu este diferit şi nu va fi susceptibil să susţină libertatea de exprimare sacrificându-şi eforturile de a obţine profit în China.”

Al Jazeera a contactat Ministerul IT al Indiei şi Ministerul de Externe al Chinei pentru comentarii, dar nu au existat răspunsuri până la momentul publicării materialului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite