De ce protestează proprietarii de case din China faţă de scăderea preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Un val de proteste lansat de către proprietarii chinezi faţă de scăderea preţurilor la proprietăţi în mai multe oraşe a ridicat temeri legate de recesiunea pieţei imobiliare a ţării, adăugând la presiunea pusă pe Beijingul de a stimula economia ţării, scrie Financial Times.

Proprietarii de locuinţe din Shanghai şi alte oraşe mari au ieşit în stradă, luna aceasta, pentru a cere returnări ale sumelor pe care le-au plătit pe casele lor, după ce dezvoltatorii de proprietăţi au redus preţurile proprietăţilor noi, pentru a stimula vânzările.

În Shanghai, zeci de proprietari de case furioşi au năvălit în ​​biroul de vânzări al unui complex rezidenţial care a oferit 25% reducere la cererile de rambursare, cauzând ciocniri care au afectat biroul de vânzări, potrivit unor rapoarte online, care au fost şterse rapid de către cenzori. Proteste similare au fost raportate în marile oraşe din Xiamen şi Guiyang, precum şi în câteva oraşe mai mici.

Se estimează că sectorul imobiliar va reprezenta 15% din produsul intern brut al Chinei, cu o creştere totală apropiată de 30%, dacă se includ industrii conexe. O scădere ar contribui la tensiunile financiare ale dezvoltatorilor imobiliari puternic îndatoraţi din China, care au plătit anul trecut sume record pentru terenuri, dar acum se luptă pentru a-şi recupera investiţiile.

Alte dovezi ale unei încetiniri încep să apară. Vânzările pe suprafaţă au scăzut cu 27% pe an în timpul sărbătorii naţionale „săptămâna de aur” de la începutul acestei luni, o perioadă de vârf pentru achiziţionarea de case în China, potrivit casei de cercetare CRIC, care urmăreşte 31 de oraşe.

Deşi preţurile medii noi ale locuinţelor în top 70 de oraşe din China au crescut cu 1,4% în luna august, în ultima lună pentru care cifrele oficiale sunt disponibile, analiştii declară că scăderea vânzărilor înseamnă o perioadă de reducere a preţurilor.

„Judecând din conversaţiile noastre cu dezvoltatorii, septembrie a arătat o scădere a preţurilor”, a declarat Cindy Huang, directorul evaluărilor corporative la S&P Global Ratings.

Liu Lu, cercetător al pieţei imobiliare de la Universitatea Southwestern de Finanţe şi Economie, a adăugat: „Scăderea pe piaţa imobiliară tocmai a început. Oamenii au cumpărat la vârful preţurilor în 2017 şi acum se simt nedreptăţiţi”.

Proprietarii de locuinţe au solicitat intervenţia guvernului în rezolvarea disputelor cu dezvoltatorii şi susţinerea preţurilor. „Proprietarii imobiliari strigă în genunchi pentru ca guvernul să servească poporul”, arată un banner al protestatarilor din oraşul Pingdingshan, după ce un dezvoltator de proprietăţi a redus preţurile cu 20%, potrivit imaginilor publicate pe reţelele sociale.

Pieţele de locuinţe ale Chinei au fost ciclice în ultimul deceniu, Beijingul calmând preţurile când cererea creşte, prin restricţionarea vânzărilor şi stimulându-le atunci când cererea se reduce, prin relaxarea închirierii proprietăţilor şi eliberarea mai multor terenuri pentru dezvoltare.

Înăsprirea restricţiilor ipotecare alături de reducerea cheltuielilor pentru renovarea mahalalelor au provocat slăbiciunea recentă a pieţei imobiliare.

Proprietarii de case au organizat proteste similare în timpul unei recesiuni anterioare în 2014, dar sumele pe care trebuie le pierd acum din investiţiile lor sunt „mult mai mari”, au spus analiştii.

Protestele evidenţiază şi o dilemă a Beijingului, care a promis să facă economia mai puţin dependentă de piaţa imobiliară pentru creştere, dar se confruntă cu presiuni din partea proprietarilor de case pentru a menţine preţurile în creştere. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite