De ce se agaţă germanii de moneda euro. Românii de succes din Germania, folosiţi ca exemplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elementul-cheie al unei economii puternice este chiar susţinerea şi cooperarea internă a cetăţenilor unei ţări, fiind o lecţia oferită de Germania, cea mai puternică ţară din UE. Jurnalistul Bob Piscani explică de ce nu vor germanii să renunţe la euro şi continuă să o aprobe pe Angela Merkel, în urma unei vizite făcute unor rude care au părăsit România, stabilite acum în Germania.

Unul dintre cele mai bune exemple pentru dezvoltarea industrială a Germaniei este landul Baden-Württemberg din sud-vestul ţării, centrul sectorului industrial german şi al treilea cel mai mare din ţară. 

Aici se află sedii ale companiilor Daimler, Prosche şi SAP, cea mai mare companie de software din Europa, care au contribuit la prosteritatea regiunii. Un land emblematic între toate celelalte din Germania, cu oameni mai degrabă conservatori şi uşor suspicioşi faţă de străini, potrivit canalului de televiziune CNBC.

Puţine alte landuri germane din totalul celor 16 au obţinut avantaje mai mari din exporturi decât Baden-Württemberg, regiune unde rata şomajului nu depăşeşte 6%, una dintre cele mai mici din Europa.

Bob Piscani şi-a vizitat unele rude care s-au stabilit în Germania, după ce au au decis să părăsească România în urmă cu 25-50 de ani în urmă. Fiind etnici germani, rudele sale au primit în scurt timp cetăţenia şi au început o nouă viaţă într-o ţară recunoscută pentru slujbele sale bine plătite. „Unul lucrează în domeniul echipamentelor TV, altul munceşte în domeniul utilajelor industriale, cel de-al treilea tocmai s-a retras din construcţii şi ultimul este stomatolog”, a enumerat Piscani.

Atunci când a fost adus în discuţie subiectul monedei euro şi contribuţia Germaniei în comunitatea europeană, cu toţii şi-au exprimat susţinerea faţă de liderii lor politici şi au scos în evidenţă superioritatea ţării. „Deşi nu se spune în mod clar, ideea întâietăţii Germaniei este în mintea tuturor”, a adăugat jurnalistul.

Deşi alte ţări europene au susţinut că iau în considerare părăsirea uniunii monetare, germanii sunt fermi în ceea ce priveşte părerea lor despre apartenenţa la zona euro. „Acum, Germania depinde de exporturi”, a spus unui dintre verii lui Piscani. „Nu vom părăsi (zona) euro pentru că ne ajută mult prea mult.”

Chiar dacă germanii obişnuiţi nu au cunoştinţe temeinice despre funcţionarea internă a Băncii Centrale Europene, cu toţii ştiu două lucruri importante: germania are o putere economică per lucrător mai mare decât vecinii săi din Europa de Sud, iar celelalte ţări europene nu mai pot să-şi devalorizeze moneda naţională pentru a fi competitive, aşa cum făceau în trecut.

De aceea fiecare dintre cele câteva zeci de oameni care au vorbit cu mine – de la un dezvoltator imobiliar prosper până la un antreprenor de construcţii pensionat – continuă să sprijine moneda euro. Bob Piscani 

Pentru a înţelege această atitudine, Piscani propune să aruncăm o privire mai atentă asupra landului Baden-Württemberg: fabricile mici şi mijlocii sunt adevăratul motor al prosperităţii. Spre deosebire de Statele Unite ale Americii, unde acest sector este pe cale de dispariţie, miile de întreprinderi mici (care au între 20 şi 500 de angajaţi) au în comun geniul german al ingineriei de precizie. Astfel, aproximativ 40% din producţia internă este exportată.

„Fiecare german care a vorbit cu mine a fost foarte atent ca nu cumva să-i acuze pe europenii din sudul continentului că sunt leneşi, dar am înţeles că voinţa germanilor de a lucra este mai bine decât oricine este cheia succesului acestei ţări”, a adăugat jurnalistul pentru CNBC.

Tocmai de aceea majoritatea rezidenţilor sunt conservatori şi nu au renunţat la sprijinul acordat lui Merkel, cea mai puternică femeie din lume, dar şi una dintre cele mai contestate figuri politice.

Cu toate acestea, atitudinea germanilor se schimbă uşor, acordând o atenţie tot mai mare partidelor mai mici dar cu potenţială, în locul vechilor partide. „Verii mei mi-au povestit entuziasmaţi despre politicile Partidului Verde, care a reuşit în cele din urmă să capteze atenia oamenilor după 40 de ani de stagnare”, spune Piscani.

„Ei spun că vechile asocieri de partide încep să se destrame. Cei bogaţi şi clasa de sus sunt în favoarea partidelor de centru-drepata, cum sunt creştin-democraţii, iar muncitorii de rând susţin partidele de centru-stânga, precum Social Democraţii. Mulţi cred că cele două partide principale nu mai au idei inovatoare”, explică jurnalistul.

 

 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite