De ce experimentul finlandez de a oferi un venit minim garantat a fost un eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Deşi Guvernul din Finlanda spera să îşi ajute cetăţenii, acordarea unui venit minim garantat pentru o perioadă de doi ani nu a fost de folos pentru şomeri şi nu i-a ajutat să găsească un loc de muncă.

Din ianuarie 2017 până în decembrie 2018, 2.000 de şomeri finlandezi au primit de la stat un venit lunar garantat de 560 de euro.

Scopul era de a vedea dacă o schemă de venituri garantate va ajuta oamenii să îşi găsească un loc de muncă şi să îi susţină dacă îşi luau un loc de muncă nesigur. 

Rezultatul acestui experiment a fost că nivelurile de angajare nu s-au îmbunătăţit, dar oamenii spun că s-au simţit mai fericiţi şi mai puţin stresaţi.

Când a lansat proiectul pilot în 2017, Finlanda a devenit prima ţară europeană care testează ideea unui venit de bază necondiţionat. Experimentul a fost derulat de Institutul de Asigurare Socială, o agenţie guvernamentală finlandeză, şi a implicat 2.000 de cetăţeni selectaţi aleatoriu, care primeau indemnizaţie de şomer. 

Proiectul a atras imediat interes internaţional, dar acum rezultatele ridică semne de întrebare cu privire la eficienţa acestor schemei.

Ce este venitul minim garantat şi cum funcţionează

Venitul minim garantat înseamnă că toată lumea primeşte un venit lunar, indiferent de scopurile sale. Experimentul finlandez a fost diferit, pentru că s-a concentrat pe şomeri.

O altă variaţiune popular este „serviciul universal de bază”, unde în loc să primeşti un venit, servicii precum educaţie, sănătatea şi transportul sunt gratuite pentru toată lumea.

Deşi este din ce în ce mai populară, această idee nu este nouă. Ea a fost descrisă, pentru prima oară, în cartea „Utopia” a omului de stat englez Thomas Morus, publicată în 1516. 

Astfel de programe pilot sunt încercate peste tot în lume. Adulţii dintr-un sat din vestul Kenyei primesc 22 de dolari pe lună pentru 12 ani, până în 2028, în timp ce guvernul Italian lucrează la introducerea unui „venit al cetăţenilor”. Oraşul Utrecht din Olanda derulează de asemenea un studiu privind venitul garantat. 

Care este scopul

Susţinătorii venitului garantat cred de cele mai multe ori că o plasă de siguranţă necondiţionată poate ajuta oamenii să iasă din sărăcie, dându-le timp să aplice pentru locuri de muncă sau să înveţe calificări esenţiale. Acest lucru este văzut drept foarte important în era automatizării.

Miska Simanainen, unul dintre cercetătorii din programul finlandez, a declarat pentru BBC News că asta a fost ceea ce guvernul a vrut să testeze, să vadă dacă există o cale de a reforma sistemul asigurărilor sociale.

A funcţionat?

Depinde ce înţelegem prin „a funcţiona”. A ajutat şomerii din Finlanda să găsească locuri de muncă, precum spera guvernul de centru-dreapta? Nu chiar.

Simanainen spune că, în timp ce unii au găsit de muncă, ei nu au avut mai mult control asupra acestui lucru decât cei care nu primeau bani. Cercetătorii încearcă acum să afle de ce s-a întâmplat acest lucru

Însă pentru mulţi alţii, scopul original de a se angaja a fost de la început ratat. Însă dacă scopul a fost de a-i face pe oameni în general mai fericiţi, programul pilot ar fi fost considerat un triumf.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite