Dacă lira sterlină se depreciază de teama „Brexit“, euro este şi el tras în jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul care va stabili dacă Marea Britanie mai rămâne în Uniunea Europeană nu este o ameninţare doar pentru lira sterlină. Este un risc major pentru toate monedele de pe continent, inclusiv euro.

În timp ce lira sterlină a înregistrat luni cea mai mare depreciere dintre principalele valute, consemnând  cea mai mare scădere după 2010, euro a urmat-o îndeaproape, fiind trasă în jos de semnele unei încetiniri a creşterii economice.

Costurile pentru asigurarea împotriva unei deprecieri mai accentuate a monedei unice s-au majorat de asemenea. Posibila ieşire a Marii Britanii din UE ar putea afecta comerţul şi să încurajeze alte state membre să-şi renegocieze statutul în cadrul UE, semnalând posibilitatea de accentuare a slăbiciunii euro în perioada premergătoare referendumului din 23 iunie.

„Dacă vom avea un risc crescut de Brexit, euro se va confrunta şi el cu un risc negativ“, spune pentru Bloomberg un analist de la HSBC Holdings, cea mai mare bancă europeană. „Nu va fi la fel de mare ca în cazul lirei sterline, dar sensul va fi acelaşi. Brexit va fi evenimentul de fundal pentru euro“, explică el.

Chiar dacă Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, ar putea să vadă în deprecierea euro o şansă pentru revigorarea economică a regiunii, această evoluţie ar putea alimenta riscuri sistemice, cu efecte mult mai grave. Brexit va pune sub semnul întrebării întregul proiect european, care îşi propune o integrare mai puternică a statelor membre.

Când zona euro încă mai face eforturi pentru a-şi reveni după criza datoriilor suverane, turbulenţele suplimentare de pe pieţele financiare vor contribui la destabilizarea regiunii.

Programul de relaxare cantitativă al lui Draghi, în cadrul căruia BCE a injectat lichiditate în sistem de peste 1.000 de miliarde de euro şi a coborât ratele dobânzii în teritoriul negativ pentru a stimula inflaţia şi în perspectiva acordării de noi stimulente luna viitoare, şubrezesc şi mai mult fundamentele pentru euro.

Euro a pierdut 0,9% luni, după ce au fost comunicate datele privind producţia industrială şi serviciile. Lira sterlină s-a depreciat cu 1,8%.

În cursul tranzacţiilor de marţi, moneda unică a mai scăzut cu 0,1% în faţa dolarului, până la 1,102 unităţi, iar lira sterlină cu 0,2%, la 1,41 dolari. Traderii au pus slăbiciunea euro şi pe seama îngrijorării privind părăsirea UE a Marii Britanii.

„Brexit este o problemă a Europei, nu doar a Marii Britanii“, spune directorul unui fond de investiţii londonez. „Sunt necesare răspunsuri şi de la celelalte bănci centrale, nu doar cea a Angliei, în special dacă BCE consideră că Brexit pune în pericol creşterea în zona euro“, a adăugat el.

Şapte dintre principalii parteneri comerciali ai Marii Britanii snt state membre UE, ceea ce înseamnă că Brexit îi va afecta şi pe aceştia. Statele mai mici, ca Irlanda, Luxemburg sau Malta vor avea cel mai mult de suferit. Însă nici Franţa, Germania şi Italia nu vor scăpa de efectele negative.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite