Cutremurul de pe burse i-a sărăcit pe bogaţii lumii. Cât au pierdut aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
wall street

Scăderile de pe Wall Street, propagate joi pe toate bursele din lume, au dus la pierderi uriaşe pentru cei mai bogaţi 500 de oameni de pe planetă, scrie Bloomberg.

Conform indicelui Bloomberg Billionaires, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a pierdut 9,1 miliarde de dolari, după ce acţiunile retailerului online au înregistrat cel mai semnificativ declin din ultimii doi ani. El rămâne pe primul loc în topul celor mai norocoşi oameni ai planetei, cu o avere netă de 145,2 miliarde de dolari.

Preşedintele Berkshire Hathaway, Warren Buffett, a pierdut 4,48 miliarde de dolari (dar rămâne ci o avere estimată la 87,5 miliarde de dolari), în timp ce fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, este mai sărac cu 2,50 miliarde de dolari, averea lui reducându-se la 60,1 miliarde de dolari.

Bernard Arnault, cel mai bogat european, a pierdut 4,5 miliarde de dolari, rămânând cu o avere de 66,9 miliarde de dolari. Acţiunile imperiului său de lux - LVMH - cel mai mare grup mondial de produse de lux - care deţine şi brandurile Louis Vuitton, Guerlain şi Givenchy - au scăzut semnificativ după ce firma a confirmat că statul chinez a înăsprit controalele la frontieră. Din cauza turbulenţelor de pe burse, Arnault a pierdut mai mult de jumătate din câştigurile realizate anul acesta. Vineri, el a pierdut 3,5 miliarde de dolari după apariţia zvonurilor privind înăsprirea controalelor la frontieră, acţiune menită să reducă importurile neautorizate de bunuri.

În total, 17 persoane au pierdut mai mult de un miliard de dolari. Cei mai afectaţi au fost miliardarii americani, ei au pierdut 54,5 miliarde de dolari , mai mult decât orice altă ţară inclusă în indicele Bloomberg Billionaires.

Bursele din toată lumea au deschis pe minus

Bursele din întreaga lume au deschis joi pe minus, după ce acţiunile de pe Wall-Street au suferit miercuri cele mai mari scăderi din ultimele luni.

Bursa de la Bucureşti a deschis sesiunea de joi în scădere, în linie cu bursele europene, după ce acţiunile de pe Wall-Street au suferit cele mai mari scăderi din ultimele luni. Temerile investitorilor privind creşterea dobânzilor, a inflaţiei dar şi tensiunile comerciale au dus la această evoluţie. 

Pieţele asiatice au deschis şedinţa de joi în scădere, influenţate de Wall Street, care a închis şedinţa de miercuri la cel mai scăzut nivel din februarie.

Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 3,9%, cea mai mare cădere din martie, iar indicele chinez Shanghai Composite a ajuns la cea mai redusă valoare din 2014, cu 3,9% mai puţin. In Coreea de Sud indicatorul Kospi a pierdut 3,4%, iar indicele australian S&P/ASX 200 a scăzut cu 2,4%.

Piaţa americană a suferit o cădere puternică la închiderea de miercuri, generată de temerile legate de inflaţie, tensiuni comerciale, randamentele titlurilor de stat şi evoluţia dobânzilor, astfel încât indicele S&P a căzut cu 3,29%, cea mai mare depreciere din februarie.

„Este, probabil, începutul unei corecţii”, spune Oliver Pursche, vicepreşedinte şi strateg şef la Bruderman Asset Management în New York.

Cea mai mare cădere au suferit-o companiile din tehnologie, indicele S&P tehnologic înregistrând o depreciere de 4,77%, cea mai mare din 2011.

Citeşte şi:

Vine criza? Bursele din toată lumea au deschis pe minus, după ce Wall Street a închis la cel mai mic nivel din ultimele opt luni

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite