Cursa „înarmării“ nucleare, acum şi la mini-reactoare. Rolls Royce vrea să producă astfel de unităţi, dar şi Bill Gates şi Iranul au intrat în horă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul britanic Rolls Royce, cunoscut mai mult pentru motoarele de avioane, vrea să revoluţioneze şi industria nucleară: compania intenţionează să realizeze mini-reactoare nucleare, scrie The Telegraph.

Acestea ar avea 220 sau 440 MW şi ar fi cât 10 terenuri de fotbal, o zecime din suprafaţă tradiţională a unei centrale nucleare, potrivit sursei citate.

De asemenea, ar costa şi mai puţin: cu ajutorul guvernului britanic, un prim astfel de reactor ar putea fi produs abia peste 10 ani şi ar costa 1,25 de miliarde de lire sterline, urmând că apoi costul să scadă pe măsură ce sunt produse tot mai multe.

Suma este mult mai mică decât cele 18 miliarde de lire sterline cât ar costa realizarea centralei de la Hinkley Point, care ar trebui realizată de către grupul energetic francez EdF, alături de China General Nuclear Power Corp, şi care urma să aibă 3.200 MW. EdF a cerut ajutor de stat săptămâna trecută, afirmând că suma foarte mare necesară i-ar da peste cap balanţa contabilă.

Conglomeratul industrial Rolls Royce este diferit de producătorul auto cu acelaşi nume, acesta fiind deţinut de către grupul german BMW.

Grupul britanic nu este singurul care vrea să realizeze mini-reactoare. Magnatul american Bill Gates s-a aliat în 2010 cu conglomeratul japonez Toshiba pentru a produce astfel de mini-reactoare. Gates investeşte în proiect prin TerraPower, un startup pe care îl finanţează. Toshiba deţine Westinghouse, care produce reactoare nucleare.

Recent, Iranul a propus Ungariei realizarea de mini-reactoare, care să fie vândute în Asia şi Africa. Sancţiunile internaţionale asupra Teheranului au fost suspendate la începutul anului, după un acord cu marile puteri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite