Cum au răspuns benzinarii la scumpirea petrolului. În Bulgaria, carburanţii s-au ieftinit, în România au crescut preţul  - INFOGRAFIE

Cum au răspuns benzinarii la scumpirea petrolului. În Bulgaria, carburanţii s-au ieftinit, în România au crescut preţul  - INFOGRAFIE

Consumatorii resimt diferit de la ţară la ţară variaţiile preţului petrolului FOTO Adevărul

În timp ce în Bulgaria benzina s-a ieftinit cu aproape 10% din ianuarie până acum, iar motorina cu 15%, în România, petroliştii au majorat preţul benzinei cu 1,96% şi cu 5,69% pe cel al motorinei. În acelaşi interval, cotaţiile ţiţeiului au crescut de la 27 la 49 de dolari pe baril.

Preţul petrolului a crescut până la 49 de dolari pe baril în urma incendiului din Canada şi a sabotajelor din Nigeria, faţă de un minim de 27 de dolari consemnat în luna ianuarie. Petroliştii, însă, au răspuns diferit în urma evoluţiilor de pe bursele internaţionale: dacă în Bulgaria carburanţii s-au ieftinit, în România s-au scumpit, iar în Polonia preţurile au crescut într-un ritm aproape dublu.
 
Astfel, preţul benzinei a crescut în România cu 1,96% din ianuarie până la începutul lunii mai, până la 1,08 euro pe litru, potrivit informaţiilor afişate de Comisia Europeană. În Bulgaria, însă, un litru de carburant s-a ieftinit în acelaşi interval cu 9,74%, până la 0,94 euro pe litru. În Ungaria scumpirea a fost de 5,95%, până la un nivel de 1,07 euro pe litru, în vreme ce în Slovacia majorarea a fost de 5,45%, în Cehia de 1,85%. Cea mai mare scumpire din întreaga Uniune Europeană, de 9,75%, a fost consemnată în Polonia, însă şoferii din acest stat au în continuare benzină mai ieftină decât în România, preţul mediu la pompă fiind de 0,99 euro.
 
Şi în cazul motorinei există astfel de variaţii. Dacă în Bulgaria motorina s-a ieftinit cu 15%, până la 0,89 euro pe litru, în România s-a scumpit cu 5,69%, până la 1,05 euro pe litru. Şi în Cehia preţul motorinei a scăzut, dar cu doar 1,66%, până la 0,98 euro pe litru. În schimb, în Polonia, motorina s-a scumpit cu 6,05%, dar nivelul final este sub cel găsit în benzinăriile din ţara noastră, respectiv 0,91 euro pe litru.
 
Majorări mai mari au fost consemnate în Ungaria (7,22%), Austria (7,34%) şi Slovacia (7,59%), însă în toate aceste ţări preţul mediu este mai mic decât în România. Cele mai mari scumpiri la motorină din Uniunea Europeană, de 10,44% au avut loc în Belgia, preţul final ridicându-se la 1,079 euro pe litru.
 

De ce creşte preţul petrolului

 
Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au crescut puternic în ultima vreme din cauza incendiului din Canada şi a atentatelor care au avut loc recent asupra instalaţiilor petroliere din Nigeria. De altfel, banca americană Goldman Sachs a anunţat recent că deja criza petrolului s-a terminat şi că nivelul producţiei mondiale de petrol este cu 3,75 de milioane de barili pe zi sub cel al cererii, ca urmare problemelor de extracţie din diverse părţi ale lumii şi a cererii robuste din China.
 
Concomitent, producţia a scăzut în acest an şi cu 188.000 de barili pe zi în Venezuela, ţara fiind aproape de colaps. Populaţia protestează din cauza lipsei banilor şi alimentelor, iar autorităţile au scos armata pe stradă pentru aplicaţii militare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările