Criza petrolului şi foamea la buget: Rusia impune taxa pe sucuri, snacks-uri, ţigări electronice şi ulei de palmier

Criza petrolului şi foamea la buget: Rusia impune taxa pe sucuri, snacks-uri, ţigări electronice şi ulei de palmier

Rusia este în criză după colapsul preţului petrolului şi sancţiunile impuse de Occident ca urmare a anexării Crimeei şi războiului din estul Ucrainei

Guvernul de la Moscova vrea să introducă o taxă pe produsele nesănătoase, în încercarea de a creşte veniturile bugetare, potrivit unui document al premierului Dmitri Medvedev, citat de ziarul rus Vedomosti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lista include uleiul de palmier, băuturile carbogazoase, ţigările electronice, chipsurile din cartofi şi produsele cu niveluri mari de grăsimi şi zahăr, scrie The Moscow Times. Ideea este sprijinită de către preşedintele rus Vladimir Putin, conform sursei citate.
 
 
Potrivit unui oficial al Ministerului Economiei, deja se lucrează la proiect. „Avem instrucţiuni de la guvern în privinţa acestui proiect, iar în viitorul apropiat (în câteva săptămâni) vom prezenta sugestii şi calcule“, a spus acesta.
 
 
Măsura nu ţinteşte doar creşterea veniturilor bugetare, ci şi reducerea conumului de produse cu niveluri mari de zaharuri şi grăsimi.
 
 
Rusia este afectată de colapsul preţului petrolului, care a scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 la niveluri situate între 30 şi 35 de dolari acum. Pe lângă ţiţei, Rusia este afectată şi de scăderea preţului gazelor exportate, Gazprom legând preţul acestora de cel al petrolului printr-o formulă.
 
Ţiţeiul şi gazele reprezintă jumătate din veniturile la buget ale Rusiei şi trei sferturi din exporturi. 
 
 
Bugetul Rusiei este alcătuit pe o estimare de 50 de dolari pe barilul de petrol. Guvernul de la Moscova doreşte reducerea cheltuielilor şi echilibrarea bugetului pentru a nu cheltui toţi banii din Fondul de Rezervă. 
 
 
Concomitent, oficialii de la Kremlin au anunţat posibilitatea privatizării unor companii de stat, precum pachete de acţiuni la producătorii de petrol Rosneft şi Bashneft, producătorul de diamante Alrosa, dar şi băncile Sberbank şi VTB Group.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările