Ţara cu cele mai mari rezerve de petrol se află în criză energetică. Guvernul trimite toată lumea acasă pentru o săptămână şi raţionalizează curentul electric şi apa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta a redus producţia de electricitate în Venezuela, ţara fiind afectată şi de preţul mic al petrolului, astfel că mai multe proteste au avut loc în ţară
Seceta a redus producţia de electricitate în Venezuela, ţara fiind afectată şi de preţul mic al petrolului, astfel că mai multe proteste au avut loc în ţară

Deşi are cele mai mari rezerve de ţiţei din lume, Venezuela trece printr-o criză energetică fără precedent, iar Guvernul a trimis toţi angajaţii acasă pentru o săptămână pentru a face economii de resurse şi de apă, scrie Bloomberg.

Preşedintele Nicolas Maduro a dat bugetarilor trei zile suplimentare libere săptămâna viitoare, pe lângă cele două deja stabilite anterior pentru Paştele catolic.

Autorităţile au raţionalizat curentul electric şi apa de mai multe luni şi au cerut cetăţenilor să evite risipa, pe măsură ce Venezuela se confruntă cu o secetă prelungită, ceea ce a dus la scăderea masivă a producţiei din hidrocentrale.

Socialiştii de la putere au dat vina atât pe fenomenul El Nino şi pe încălzirea globală, dar şi pe „sabotaje“din partea inamicilor politici, în vreme ce criticii aduc în discuţie lipsa lucrărilor de mentenanţă şi planificarea proastă.

„Sperăm ca, prin voinţa lui Dumnezeu, să vină ploile“, a spus Maduro într-o adresare naţională. El a mai spus că raţionalizarea este la un nivel de 40% datorită măsurilor luate.

Decretul lui Maduro nu este ceva nou: confruntat cu aceeaşi problemă, fostul preşedinte hugo Chavez a dat un decret similar în 2010, adăugând trei zile libere suplimentare de Paşti.

Venezuela suferă din cauza penelor controlate care lasă fără electricitate serviciile publice şi populaţia cu zilele. Anterior, Guvernul a redus programul de lucru la instituţiile publice şi numărul de ore de shopping la malluri pentru a economisi energie.

Zilele libere vor duce la scăderea presiunii pe reţeaua electrică.

În timpul sărbătorilor pascale populaţia părăseşte de regulă oraşele, optând pentru ţărmurile Mării Caraibilor sau plecarea în munţii Anzi.

Potrivit decretului, serviciile esenţiale vor continua în mod normal, iar băncile şi agenţiile de colectare a taxelor îşi vor ajusta programul.

Săptămâna trecută, Ministerul Energiei din Venezuela a avertizat că nivelul apei din barajul Guri, una dintre principalele surse de electriictate ale ţării, a atins un nivel critic. Miercuri, însă, el a revenit şi a afirmat că  sistemul energetic nu este aproape de implozie, dar a implorat sectorul privat să se supună decretului prezidenţial.

Venezuela este statul cu cele mai mari rezerve dovedite de petrol din lume, înaintea unor ţări ca Arabia Saudită, Iranul, Irakul sau Rusia. Venezuela este afectată şi de preţul mic al barilului de ţiţei, care a scăzut de la 115 dolari în 2014 la doar 40 de dolari. Autorităţile de la Caracas au solicitat, alături de Rusia, o întâlnire a marilor producători de petrol din lume pentru a ajunge la un consens privind îngheţarea producţiei. Un număr de 15 state au decis să participe la întâlnire, aceasta urmând să aibă loc la Doha, în Qatar, în data de 17 aprilie. Iranul a eliminat, însă, orice îngheţare a producţiei până nu ajunge la o producţie zilnică de 4 milioane de barili pe zi, cât avea înainte de impunerea sancţiunilor.

Mai multe proteste au avut loc recent din cauza lipsei apei şi a utilităţilor, scrie Reuters.

Venezuela ocupă primul loc în "topul celor mai mizerabile economii din lume", alcătuit de Bloomberg.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite