Criza coronavirus trimite Germania într-o recesiune record

Criza coronavirus trimite Germania într-o recesiune record

Economia Germaniei s-a contractat cu 10,1% în trimestru doi al anului, ceea ce reprezintă cel mai abrupt declin din ultimii cel puţin 50 de ani (de când există date), scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cheltuielile consumatorilor, investiţiile companiilor şi exporturile s-au prăbuşit în timpul vârfului pandemiei COVID-19, anulând aproape 10 ani de creştere, potrivit sursei citate.

Oficiul Federal de Statistică a anunţat joi că producţia internă brută în cea mai mare economie din Europa s-a redus cu 10,1% trimestrial în perioada aprilie-iunie, după o contracţie de 2% în primele trei luni ale anului.

Declinul este cel mai abrupt din 1970, de când instituţia a început să publice date trimestriale de creştere, fiind mai accentuat decât contracţia de 9% estimată de economişti într-un sondaj Reuters. Ajustată cu inflaţia, efectele sezoniere şi calendaristice, contracţia a şters aproape un deceniu de creştere, a declarat oficiul de statistică.

„Este recesiunea secolului. Ceea ce până acum a fost imposibil de obţinut în urma prăbuşirilor de pe piaţa bursieră sau a şocurilor preţurilor petrolului a fost obţinut de o creatură minusculă de 160 de nanometri numită coronavirus”, a declarat Andreas Scheuerle, economistul DekaBank.

Atât exporturile, cât şi importurile de bunuri şi servicii s-au prăbuşit în al doilea trimestru, la fel ca şi cheltuielile casnice şi investiţiile în echipamente, a detaliat oficiul de statistică. Dar cheltuielile statului au crescut.

Guvernul german speră că pachetul său de stimulare - în valoare de peste 130 de miliarde de euro, inclusiv o reducere temporară de TVA pentru a stimula cererea internă - va ajuta economia să revină la creştere.

Guvernul se aşteaptă ca economia să se micşoreze cu 6,3% în acest an şi să recupereze cu o expansiune de 5,2% în 2021. Aceasta înseamnă că este puţin probabil ca economia germană să atingă nivelul său de dinainte de criză înainte de 2022.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările