Criză acută de tirişti: Germania are nevoie de 80.000 de şoferi profesionişti, iar Marea Britanie de 100.000

Criză acută de tirişti: Germania are nevoie de 80.000 de şoferi profesionişti, iar Marea Britanie de 100.000

Foto Shutterstock

Mai multe state europene se confruntă cu o acută criză de tirişti, potrivit publicaţiilor internaţionale Marea Britanie fiind dispusă să angajeze circa 100.000 de şoferi profesionişti, iar Germania alţi aproape 80.000.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Germania, anual se pensionează 30.000 de şoferi de camioane şi de TIR, iar mai mult de jumătate dintre locurile rămase libere în sectorul transportului rutier internaţional de marfă nu se ocupă. Doar 15.000 de camionagii aleg această meserie.
 
Asociaţia Companiilor de Transport (BGL) din Germania a lansat un nou apel pentru ocuparea zecilor de mii de locuri de muncă din domeniul transporturilor. În prezent, este un deficit de circa 60.000-80.000 de şoferi de tir, a declarat Dirk Engelhardt, purtătorul de cuvânt al asociaţiei, pentru agenţia germană de ştiri DPA, citată de Kathimerini şi Rador.
 
Asociaţia Internaţională pentru Transportul Rutier (IRU) estimează, într-un studiu recent, că până în 2027 Germania va avea nevoie de încă 185.000 de şoferi noi de tir, scrie G4Media
 
Intervenţia asociaţiei a fost prilejuită de penuria uriaşă de bunuri de bază de pe rafturile supermarketurilor britanice, penurie pe care managerii o atribuie lipsei de şoferi pentru aprovizionarea adecvată a magazinelor.
 
Într-o oarecare măsură, acest lucru se datorează şi consecinţelor negative ale Brexitului. Însă Dirk Engelhardt consideră că „deşi problema din Marea Britanie este exacerbată de Brexit, sunt sigur că este doar o chestiune de timp până să ne confruntăm şi noi cu aceeaşi problemă în restul Europei de Vest”.
 
O situaţie complicată este şi în Marea Britanie, unde, după Brexit, procedurile de deplasare sunt greoaie, din cauza birocraţiei şi a costurilor. În timpul pandemiei, mulţi şoferi de TIR din România sau Polonia au plecat din Regatul Unit şi s-au întors acasă. Potrivit estimărilor, numărul celor care vor reveni este mult mai mic, scrie Digi24
 
Marea Britanie are nevoie, potrivit sursei citate de circa 100.000 de şiferi de TOR.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările