Cotaţiile petrolului continuă să scadă, pe fondul creşterii producţiei de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arabia Saudită a dezvoltat un nou zăcământ off-shore cu o producţie de un milion de barili pe zi
Arabia Saudită a dezvoltat un nou zăcământ off-shore cu o producţie de un milion de barili pe zi

Tranzacţiile de marţi  au consemnat o depreciere accentuată a petrolului tipul WTI cotat la New York cu 4%, preţul barilului scăzând până la 30,13 dolari. Scăderea se datorează aşteptării investitorilor ca miercuri să fie anunţată o majorare a stocurilor de ţiţei din SUA.


Atentatul sinucigaş din centrul istoric al Istanbului, petrecut marţi dimineaţă, soldat cu cel puţin 10 morţi şi 15 răniţi, a provocat o schimbare a trendului bursier, ţiţeiul recuperând întreaga depreciere de la începutul zilei. Ulterior, cotaţia petrolului nu s-a putut susţine, ordinele de vânzare înmulţindu-se şi tragând din nou cotaţiile în jos.

Anticipându-se un nou raport săptămânal al agenţiei guvernamentale pentru energie care să indice o nouă creştere a stocurilor pe piaţa americană, cotaţiile au ajuns la minimul ultimilor 12 ani.

Stocurile de petrol au crescut cu două milioane de barili săptămâna trecută  anticipează un studiu efectuat de Bloomberg, înaintea raportului care va fi făcut public  miercuri de Agenţia SUA pentru Energie (EIA).

„Cursul pieţei este dictat de excesul de ofertă comparativ cu cererea redusă”, a declarat Gene McGillian, analist la o societate de brokeraj din SUA, citat de Bloomberg.  Marţi, la ora 13, ora New Yorkului, cotaţia petrolului ajunsese la 30,13 USD/baril, ceea ce reprezintă o scădere zilnică de peste 4%.

Scăderea cotaţiilor petroliere de la începutul anului se datorează volatilităţii pieţelor bursiere din China şi al păstrării unui nivel ridicat al producţiei de petrol a SUA, care a depăşit cu 120 de milioane de barili media ultimilor cinci ani. La Londra. ţiţeiul Brent poate ajunge să se tranzacţioneze la 20 de dolari barilul, dacă dolarul se va aprecia rapid faţă restul valutelor.
Arabia Saudită îşi creşte producţia de petrol

Paradoxal, deşi veniturile regatului saudit depind în proporţie de 85% de exportul de petrol, tocmai ei sunt cei care forţează micşorarea preţului. Pentru unii producători, petrolul este profitabil la 100 USD/baril, dar nu mai aduce profit la 50 USD/baril. Dacă aceşti producători nu mai vând în timp ce cota de piaţă a Arabiei Saudite creşte este bine pentru Riad. Arabia saudită are cele mai mici costuri de extracţie, estimate la maximum 5 USD/baril.

Saudiţii iau în calcul ca în momentul în care producţia de ţiţei de şist (SUA) sau din nisipuri bituminoase (Canada) nu va mai alimenta piaţa mondială, pentru că implică preţuri de cost prea mari, reducerea ofertei să schimbe tendinţa şi preţurile să crească din nou.

În acest sens, în timp ce atenţia mass-mediei este concentrată pe boomul producţiei de petrol de şist din SUA, Arabia Saudită continuă lucrările la un proiect gigant offshore, denumit Manifa.

Doar cu punerea în exploatare a acestui câmp petrolifer, a adăugat un milion de barili pe zi la cantităţile aflate deja în exces pe pieţa mondială. Capacitatea de producţie de la Manifa va creşte cu încă 500.000 de barili pe zi anul viitor.

Proiectul este parte a dezvoltării capacităţilor de extracţie a Arabiei Saudite, care şi-a planificat să crească producţia la peste 12,5 milioane de barili pe zi, de la 11 milioane de barili pe zi în prezent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite