Controversata conductă rusească Nord Stream 2, umplută cu gaze pentru prima dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze pentru prima oară FOTO Shutterstock
Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze pentru prima oară FOTO Shutterstock

Grupul rus Gazprom, operatorul Nord Stream 2, a anunţat începerea operaţiunii de umplere cu gaz a conductei submarine. Gazoductul face legătura directă între Rusia şi Germania via Marea Baltică şi permite redirecţionarea livrărilor de gaze ruseşti care în prezent trec prin Ucraina pentru a ajunge în Europa.

Gazoductul, compus din două linii separate, ar urma să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania, cantitatea fiind suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării, arata DPA, potrivit Agerpres.

O scădere a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa a condus la o creştere rapidă a preţurilor. La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. Directorul general al operatorului reţelei de gazoducte din Ucraina (GTSO), Serhiy Makogon, a susţinut că Gazprom ar putea adopta şi alte măsuri dure pentru a-i convinge pe europeni să utilizeze noile sale conducte. 

Pe 16 septembrie, un grup de 40 de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, având suspiciuni faţă de „eforturile Gazprom de a face presiuni“ asupra Europei, manipulând piaţa, pentru a aproba lansarea mai rapidă a gazoductului Nord Stream 2.

În scrisoarea adresată Comisiei Europene, oficialii din Parlamentul European citează o serie de incidente, inclusiv recentele închideri ale unor facilităţi de producţie ale Gazprom şi au anunţat că firma a refuzat să rezerve capacităţi de transport a gazelor naturale prin conductele existente.

Oficialii ucraineni au catalogat în repetate rânduri conducta Nord Stream 2 drept o „armă rusească“ şi o ameninţare la adresa securităţii Europei, subliniind că încă nu este prea târziu pentru a opri acest proiect. În 2006 şi 2009, în timpul unor dispute cu Ucraina pe tema gazelor naturale, Gazprom a suspendat temporar tranzitul gazelor naturale spre Europa în plină iarnă.

În replică, oficialii ruşi susţin că gazoductele Nord Stream 2 şi TurkStream sunt concepute pentru a îmbunătăţi securitatea energetică a Europei.

Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Citeşte şi:

Nord Stream 2 şi şantajul Rusiei la adresa UE pentru a da drumul la gaz prin conductă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite