Conflictele din nordul Africii vor duce la creşterea dependenţei Europei de gazele ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livrările de gaze ale statelor din nordul Africii în Europa vor scădea pe fondul conflictelor care sunt în desfăşurare în regiune, fapt care va avantaja alţi furnizori, precum grupul rus Gazprom, potrivit unei analize Bloomberg.

Algeria şi Libia ar putea reduce livrările de gaze în Europa în următorii doi-trei ani, din cauza instabilităţii politice, a lipsei investiţiilor şi a renegocierii contractelor, a declarat Carlo Malacarne, director general al companiei italiene Snam, cel mai mare operator european de gaze în funcţie de mărimea reţelei de conducte şi a capacităţii de stocare.

Africa de Nord este al doilea mare furnizor externe de gaze al Europei, după Rusia, acoperind în 2013 aproape 10% din cererea de pe continent.

Producţia a scăzut de la izbucnirea revoltei din Libia, care a pus capăt în 2011 regimului condus timp de 42 de ani de Muammar Qaddafi, în timp ce un atac militant din 2013 asupra facilităţii de gaze In Amenas din Algeria a scos în evidenţă riscurile de securitate din regiune.

Atragerea investiţiilor într-o zonă de război este problematică

O altă problemă este maturizarea exploatărilor, care au nevoie de noi investiţii pentru a menţine producţia. „Riscul scăderii importurilor Europei din Africa de Nord este destul de mare“, a spus Malacarne într-un interviu. El consideră că atragerea investiţiilor este problematică, ceea ce înseamnă că dependenţa Europei de gazele ruseşti va continua.

Algeria a acoperit 8% din cererea de gaze a Europei în 2013, cu un punct procentual mai puţin faţă de 2012, potrivit Eurogas. 

Contribuţia Libiei a rămas neschimbată, la 1%. Exploatările din Algeria sunt realizate de către compania de stat Sonatrach, în vreme ce în Libia au concesiuni companii precum grupul spaniol Repsol sau cel austriac OMV.

În 2013, Rusia a acoperit 27% din necesarul de gaze al Europei.

Recent, grupul petrolier italian Eni a anunţat descoperirea unui zăcământ „uriaş“ în apele teritoriale ale Egiptului. Pe de altă parte, militanţii ISIS din Egipt au doborât un avion rusesc cu pasageri care zbura pe ruta Sharm el-Sheikh - Sankt-Petersburg.

Avertismentele Agenţiei Internaţionalw pentru Energie

Perspectiva generală a sectorului gazelor din Africa de Nord s-a deteriorat, din cauza instabilităţii politice din Libia şi a progreselor lente în dezvoltarea de noi resurse în Algeria, potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) privind perspectivele globale ale energiei, publicat săptămâna trecută.

Agenţia a redus estimarea referitoare la producţia de gaze a Algeriei, la 116 miliarde de metri cubi în 2040, cu 20% sub nivelul anticipat anul trecut.

Producţia de gaze a Algeriei a totalizat 81 de miliarde de metri cubi în 2013.

„Nu cred că producătorii europeni se vor decide să investească în Algeria. Acesta este motivul pentru care fără gazele ruseşti pot fi unele probleme în Europa“, a arătat Malacarne.

Cererea de gaze din Europa nu îşi va reveni la nivelul de vârf din 2010, dar declinul producţiei interne va face ca importurile să reprezinte 83% din necesar până în 2040, comparativ cu 63% în 2013, potrivit AIE.

Ca şi Algeria, Libia are nevoie de investiţii pentru a menţine şi a creşte capacitatea. Producţia de gaze şi exporturile Libiei şi-au revenit anul trecut, dar sunt cu 30% sub nivelul din 2008-2010, iar AIE consideră că producţia va fi volatilă, pe fondul situaţiei politice şi de securitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite