Concedieri masive la una dintre cele mai mari bănci europene, acuzată că ar fi „spălat“ 700 milioane de euro

Concedieri masive la una dintre cele mai mari bănci europene, acuzată că ar fi „spălat“ 700 milioane de euro

Una dintre cele mai mari bănci europene a anunţat că-şi va schimba complet strategia, anunţând restructurări masive la toate filialele sale, scrie Bloomberg.

Nordea Bank Abp, prezentă în 20 de ţări, intenţionează să aloce mult mai puţin capital uman după ce a recunoscut că performanţele sale au fost „nesatisfăcătoare”, pregătindu-se de noi concedieri. 6.000 de oameni vor fi daţi afară în perioada imediat următoare, relatează Bloomberg.
 
Frank Vang-Jensen, CEO-ul Nordea, spune că discută cu sindicatele pentru a decide cu privire la amploarea concedierii. Reprezentanţii angajaţilor îşi exprimă deja şocul şi mânia faţă de măsurile anunţate, ceea ce sugerează că aceste discuţii vor fi încordate.
 
În primăvara acestui an, televiziunea finlandeză Yle anunţa că Nordea Bank a gestionat tranzacţii suspecte de 700 milioane de euro în perioara 2005-2017, scria atunci news.ro, citând Reuters.
 
Yle, parte a unui grup de companii media care relatează despre acuzaţii mai largi legate de operaţiuni de spălare de bani în regiunea baltică în favoarea Rusiei, a arătat că banii au provenit de la companii înregistrate de paradisuri fiscale, cum ar fi Insulele Virgine Britanice, Panama sau Belize.
 
Informaţiile obţinute de Yile nu dezvăluiau dacă Nordea a raportat autorităţilor tranzacţiile suspecte.
 
Băncile nordice Swedbank şi Danske Bank sunt deja acuzate de spălare de bani în Estonia.
 
Autorităţile de reglementare nordice au anunţat în octombrie că au primit documente din partea firmei Hermitage Capital care acuzau Nordea că şi-a încălcat responsabilităţile avute în conformitate cu legile de prevenire a spălării banilor.
 
Nordea a anunţat la momentul respectiv că lucrează împreună cu autorităţile şi că a raportat toate tranzacţiile suspecte.
 
Autoritatea de supraveghere financiară din Finlanda a precizat că trebuie să investigheze acuzaţiile, înainte de a le putea comenta.
 
Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, este investigată în cinci ţări în legătură cu plăţi suspecte în valoare de peste 200 de miliarde de euro din Rusia, foste state sovietice şi alte ţări, care au avut loc prin intermediul diviziei din Estonia.
 
Swedbank este investigată de către autorităţile de reglementare din Estonia şi Suedia, în urma unui reportaj publicat luna trecută de o televiziune potrivit căruia ar fi fost spălate cel puţin 40 de miliarde de coroane suedeze (4,3 miliarde dolari) între conturi baltice de la Swedbank şi Danske, între 2007 şi 2015.
 
Reprezentanţii autorităţii norvegiene de reglementare nu au fost disponibili pentru comentarii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: