Compromisul alianţei Renault-Nissan în disputa cu statul francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guliver/ Getty Images
FOTO: Guliver/ Getty Images

Alianţa auto Renault-Nissan a ajuns la o soluţie de compromis cu statul francez pentru a pune capăt unei dispute care durează de mai mulţi ani, urmând ca această soluţie, sub forma a două proiecte de acord, să fie spusă spre aprobare Consiliului de Administraţie de la Renault, care se reuneşte vineri, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea discuţiilor.

Potrivit celor două proiecte de acord, statul francez va accepta să-şi limiteze drepturile de vot la Renault, pentru deciziile non-strategice, până la un nivel care urmează să fie stabilit. De asemenea, Renault se angajează să nu intervină în afacerile partenerului său nipon Nissan şi să nu încerce niciodată să preia controlul asupra Consiliului de Administraţie de la Nissan. Proiectele de acord prevăd de asemenea că dacă statul francez nu îşi va respecta angajamentele, Nissan va avea dreptul de a-şi majora participaţia pe care o deţine la Renault de la 15% până la 25%. În cazul în care Nissan va fi cel care nu îşi va respecta angajamentele, statul francez nu va mai fi obligat să-şi limiteze drepturile de vot, a subliniat una dintre surse.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea echilibrul între Renault şi Nissan în cadrul alianţei a devenit un subiect tensionat după ce în luna aprilie statul francez şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, în ideea de a-şi dubla drepturile de vot la grupul auto. În schimb, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault, conform Agerpres.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite