Compania indiană Sun Pharmaceutical va prelua Ranbaxy Laboratories, care deţine în România fabrica de medicamente Terapia Cluj-Napoca

Compania indiană Sun Pharmaceutical va prelua Ranbaxy Laboratories, care deţine în România fabrica de medicamente Terapia Cluj-Napoca

Fabrica Terapia de la Cluj a fost preluată în 2006 de un alt producător indian, Ranbaxy. Acesta a fost, la rândul său, cumpărat de japonezii de la Daiichi Sankyo

Sun Pharmaceutical Industries, compania farmaceutică cu cea mai mare capitalizare de pe bursa din India, va prelua producătorul de medicamente Ranbaxy Laboratories, prezent şi în România, printr-un schimb de acţiuni în valoare de 3,2 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Investitorii Ranbaxy vor primi câte 8 acţiuni Sun Pharmaceutical pentru fiecare 10 titluri pe care le deţin, au anunţat cele două companii.
 
Achiziţia Ranbaxy ar oferi Sun Pharmaceutical control asupra gamei de produse generice a rivalului său şi ar ajuta compania indiană să se extindă pe pieţele emergente, inclusiv Brazilia şi Rusia. Patru dintre fabricile din India ale Ranbaxy au interdicţie să exporte în SUA, din cauza nerespectării standardelor.
Incluzând şi asumarea datoriilor, tranzacţia este evaluată la 4 miliarde de dolari, a informat Sun Pharmaceutical. Compania se aşteaptă la un impact pozitiv de 250 de milioane de dolari, reduceri de costuri şi creşteri de venituri, până în al treilea an de la finalizarea preluării.
 
Compania niponă Daiichi Sankyo, care deţine 63,5% din acţiunile Ranbaxy, a anunţat că intenţionează să voteze în favoarea tranzacţiei.
 
Ranbaxy are peste 14.600 de angajaţi şi 21 de fabrici în 8 ţări, inclusiv India, Irlanda, România şi SUA.
 
Sun Pharma, fondată în 1983 de miliardarul Dilip Shanghvi, obţine 79% din vânzări în India şi Statele Unite.
 
Daiichi Sankyo, care va obţine în urma schimbului de acţiuni o participaţie de 9% la Sun, are posibilitatea de a trimite un reprezentant în consiliul director al companiei.
 
Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat în luna martie 2006, de la fondul de investiţii Advent International, un pachet de acţiuni reprezentând 96,7% din acţiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari. Ulterior, în 2008, grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit acţionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories.
 
Fabrica din Cluj-Napoca produce 200 de tipuri de medicamente orale şi injectabile.
Producătorul farmaceutic Terapia Ranbaxy a înregistrat anul trecut o creştere a cifrei de afaceri cu 7,5% pe piaţa internă comparativ cu 2012, iar exporturile au stagnat.
 
În 2012, cifra de afaceri a companiei a fost de circa 420 milioane lei pe piaţa internă şi de aproximativ 80 milioane lei la export.
 
Mai puteţi citi:
 
După acţiunea procurorilor DIICOT din 31 martie au apărut şi primele reţineri. După ce s-au efectuat 29 de percheziţii în mai multe judeţe şi s-au audiat 14 persoane, joi, procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a medicului Cristina Truică, şeful Secţiei de Hematologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş" din Baia Mare.
 
Medicul Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, a discutat la Adevărul Live despre subiectele fierbinţi din sistemul sanitar.
 
Procurorii  DIICOT– Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş şi Ilfov, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Oradea şi Mureş au efectuat  un număr de 29 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Maramureş, Bihor, Mureş şi Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale formată din 14 persoane.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările