Comisia Europeană pregăteşte cea mai mare reformă a sistemului de colectare a TVA. De ce este esenţială pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a prezentat un plan de reformare a sistemului de colectare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), într-un efort major de a elimina frauda. Pentru România, măsura ar putea însemna o salvare, ţinând cont că şi anul trecut am fost codaşa Uniunii Europene la încasarea TVA.

Comisia propune patru direcţii de acţiune: combaterea fraudei, simplificarea plăţilor, plata către statul în care se găseşte consumatorul final şi reducerea birocraţiei.

Noile măsuri vor aborda, astfel, fraudele prin care companiile înregistrează venituri din TVA din vânzările transfrontaliere, în loc să le plătească autorităţilor locale. De asemenea, această măsură va pune capăt practicii companiilor care evită plata TVA, bazându-se pe ţările în care există cote reduse de TVA.

Ce propune Comisia                             

Comisia propune o serie de principii fundamentale şi reforme-cheie pentru zona de TVA, care va îmbunătăţi şi moderniza sistemul pentru guverne şi întreprinderi.

Piatra de temelie care va fi trimisă statelor membre pentru acordare include:

Combaterea fraudei: ar trebui să se perceapă TVA pentru comerţul transfrontalier între întreprinderi din interiorul UE. În prezent, acest tip de comerţ este scutit de TVA, oferind o portiţă pentru companiile fără scrupule de a colecta TVA şi apoi de a dispărea fără a trimite banii către guvern.

One Stop Shop: va fi mai simplu pentru companiile care vând transfrontalier să îşi rezolve obligaţiile privind TVA graţie unui „One Stop Shop”. Comercianţii vor putea face declaraţii şi plăţi utilizând un portal online unic în limba lor şi în conformitate cu aceleaşi reguli şi template-uri administrative ca şi în ţara lor de origine. Statele membre îşi vor plăti TVA direct, aşa cum se întâmplă deja pentru toate vânzările de servicii electronice.

O mai mare consecvenţă: o trecere la principiul „destinaţie”, în care suma finală a TVA-ului este plătită întotdeauna statului membru unde se găseşte consumatorului final şi se aplică la cota statului membru respectiv. Acesta a fost un angajament pe termen lung al Comisiei Europene, susţinut de statele membre şi de Parlamentul European. Acesta este deja în vigoare pentru vânzările de servicii electronice.

Reducerea birocraţiei: simplificarea regulilor de facturare, care să permită vânzătorilor să pregătească facturi în conformitate cu normele din propria ţară, chiar şi atunci când efectuează tranzacţii transfrontaliere. Companiile nu vor mai trebui să pregătească o listă de tranzacţii transfrontaliere pentru autoritatea fiscală (aşa-numita „declaraţie recapitulativă”).

Propunerea introduce, de asemenea, noţiunea de persoană impozabilă certificată - o categorie de întreprinderi de încredere care va beneficia de reguli mult mai simple şi mai puţin de economisire a timpului.

Propunerea va fi înaintată Parlamentului European spre consultare şi Consiliului de Miniştri pentru acordul acestora. Aceasta va necesita un acord unanim din partea tuturor statelor membre în Consiliu înainte de intrarea sa în vigoare.

Adoptarea acestei a doua propuneri este prevăzută în prezent pentru 2018, iar regimul definitiv ar trebui să intre în vigoare în 2022.

România are nevoie de o reformă

Măsurile ar putea ajuta şi ţara noastră la colectarea TVA. Ţara noastră a fost statul european cu cel mai mare deficit de încasare a TVA, anul trecut, deşi a făcut progrese semnificative, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Cel mai mare deficit de încasare a TVA, adică diferenţa globală dintre veniturile din TVA preconizate şi sumele efectiv colectate, a fost înregistrat în România, de 37,2% (7,66 miliarde euro). Asta deşi ţara noastră a fost pe locul doi în clasamentul UE, după Malta, din punct de vedere al îmbunătăţirilor înregistrate.

„Deficiturile de încasare a TVA demonstrează încă o dată necesitatea unor reforme serioase astfel încât statele membre să poată să beneficieze pe deplin de veniturile din TVA pentru bugetele lor”, arăta raportul Comisiei.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite