Comisia Europeană anunţă că 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state au fost selectate în cadrul parteneriatelor pentru inovare regională

Comisia Europeană anunţă că 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state au fost selectate în cadrul parteneriatelor pentru inovare regională

Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană a anunţat marţi cele 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state membre selectate în cadrul proiectului-pilot pentru Parteneriatele pentru inovare regională, o iniţiativă elaborată împreună cu Comitetul Regiunilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor transmise de reprezentanţii CE, participanţii la acţiunea-pilot sunt deschişi să facă schimb de bune practici, precum şi să dezvolte în comun şi să testeze instrumente de mobilizare a mai multor surse de finanţare şi politici şi să conecteze programele regionale şi naţionale la iniţiativele UE pentru transformarea verde şi cea digitală.
 
Aceste parteneriate contribuie la noua Agendă de inovare pentru Europa, în care inovarea stimulează transformarea pentru sustenabilitate, conectând strategiile locale cu iniţiativele de la nivelul UE.
 
Cererea de propuneri a atras o largă reprezentare a ecosistemului de inovare al UE, state membre precum Slovacia, care participă la nivel naţional, şi o mare varietate de regiuni ale UE, cum ar fi Andaluzia, Azore, Hauts-de-France, Ostrobotnia, Podkarpackie, Egeea de Nord, Emilia Romagna şi multe altele.
 
Cererea de propuneri a declanşat, de asemenea, o colaborare şi un proces de creare de reţele ascendente, reunind deja numeroşi participanţi ca parte a reţelelor multiregionale. Aceasta include, de exemplu, regiunea Mării Baltice, instrumentul pentru bioregiuni şi un consorţiu extins „Cities 4.0” (Leuven, Bologna, Turku), la care participă, de asemenea, Eindhoven (NL), Espoo (FI) şi Cluj-Napoca (RO).
 
În acest context, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: „Putem clădi economii mai puternice, mai curate şi societăţi mai echitabile numai dacă inovarea se află în centrul agendei politice a UE. Dacă dorim să parcurgem cu succes dubla tranziţie verde şi digitală, avem nevoie de inovare în fiecare regiune şi în fiecare ţară, conectându-ne unii cu alţii. Aceste parteneriate ne permit să construim punţi pentru a facilita sinergiile dintre investiţii şi soluţii inovatoare. Aştept cu interes să văd ideile şi abordările inovatoare care vor rezulta din acestea.”
 
La rândul său, comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat în legătură cu acest subiect: „Cooperarea şi inovarea sunt ingrediente esenţiale pentru dezvoltarea durabilă şi rezilientă a regiunilor UE. Toate teritoriile au un potenţial de inovare care trebuie exploatat, aşadar m-am bucurat să văd un interes atât de ridicat arătat cererii de propuneri. Aştept cu nerăbdare rezultatele proiectului-pilot, cu speranţa că va contribui la reducerea decalajului persistent dintre regiuni în materie de inovare, care limitează performanţa UE în ansamblu.”
 

Protocolul operaţional al parteneriatelor pentru inovarea regională

Conform datelor CE, participanţii la proiectul-pilot vor explora noile parteneriate pentru inovare regională bazate pe „Protocolul operaţional al parteneriatelor pentru inovarea regională”, un document de orientare iniţială publicat astăzi de Centrul Comun de Cercetare.
 
Protocolul operaţional propune o gamă largă de instrumente şi mecanisme de guvernanţă pentru a îmbunătăţi coordonarea politicilor regionale, naţionale şi ale UE în materie de inovare pentru a pune în aplicare dubla tranziţie verde şi digitală a Europei şi pentru a aborda decalajul în materie de inovare din UE.
 
Un element central al abordării propuse este introducerea misiunilor locale de coordonare a acţiunilor în cadrul unei logici direcţionale coerente, care să permită explorarea unor combinaţii ample de politici pentru inovarea la nivel de sistem.
 
În timpul acţiunii-pilot, participanţii vor testa aceste instrumente de politică, creând în acelaşi timp în comun orientări operaţionale. Protocolul operaţional şi acţiunea-pilot vor promova, de asemenea, bunele practici, vor facilita învăţarea prin experimentare şi vor sprijini administraţiile publice şi ecosistemul mai larg. Acţiunea-pilot nu va avea un impact asupra actualului proces de programare a fondurilor pentru perioada 2021-2027.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările