„Coboţii“ cuceresc industria. Roboţii lucrează umăr la umăr cu oamenii într-o fabrică din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oameni şi roboţi, supranumiţi „coboţi“, lucrează împreună în fabrica SEW-Eurodrive din landul german Baden-Württemberg, iar un robot umanoid creat de NASA a început „să lucreze“ într-un laborator de cercetare din Marea Britanie. Îi vor înlocui roboţii pe oameni?

„O plimbare la parterul fabricii SEW-Eurodrive din Baden-Württemberg pare o călătorie în timp. Într-o parte, lumina e mult diminuată şi muncitorii stau în picioare în faţa unei lungi linii de asamblare, repetând aceeaşi operaţiune, fără încetare. În cealaltă parte, o flotă de camioane robotizate, foarte scunde, se mişcă foarte repede pe podeaua fabricii, pentru a reaproviziona staţiile de lucru“, afirmă Peggy Hollinger, autoarea acestui articol, publicat pe site-ul ediţiei britanice a cotidianului „Financial Times“. 

În acele mici staţii de lucru, un singur angajat, ajutat de un banc de lucru robotizat, asamblează un sistem de conducere virtual complet, care poate fi utilizat pentru a stimula producţia oricăror obiecte, de la automobile şi până la cola. În altă parte a fabricii, un braţ robotizat, denumit „Carmen“, îi ajută pe muncitori să încarce dispozitive şi să aleagă diverse componente din coşurile cu piese. 

În această parte, lumina este mai puternică, iar muncitorii spun că sunt mai fericiţi. „Totul este acolo unde ai nevoie. Nu trebuie să ridic piese foarte grele. E o muncă mult mai satisfăcătoare, pentru că acum produc întregul sistem. Înainte, pe vechea linie de producţie, făceam doar o parte din acest sistem“, spune Jürgen Heidemann, care lucrează pentru SEW-Eurodrive de patru decenii, încă de la vârsta de 18 ani. 

Jürgen Heidemann este unul dintre noii muncitori din industia germană, care învaţă să lucreze umăr la umăr cu cea mai nouă generaţie de sisteme robotizate. 

În mod tradiţional, roboţii industriali erau închişi în spatele unor cuşti, deoarece greutatea lor mare şi mişcările lor rapide nu îndeplineau standardele de siguranţă pentru interacţiunea cu oamenii. Noile dispozitive au beneficiat de ajutorul unor programatori talentaţi, care le-au stabilit noi comenzi care, după ce au fost instalate, au avut arareori nevoie de noi ajustări.

Acum, o nouă generaţie de roboţi industriali au fost aduşi în fabrică, pentru a colabora în condiţii de siguranţă cu oamenii, graţie noilor descoperiri realizate în domeniul senzorilor, tehnologiei optice şi puterii de prelucrare computerizată a datelor. Dacă un muncitor ajunge în faţa lor, roboţii se opresc. Pot fi programaţi de o tabletă obişnuită sau prin simpla mişcare a braţului lor în direcţia dorită. Dacă este nevoie de ei în altă parte a fabricii, noii roboţi pot fi mutaţi cu uşurinţă.

„Coboţii“ („Cobots“ în limba engleză - contragere între „coworker“/ „coleg de muncă“ şi „robot“/ „roboţi“) sunt atât de noi, încât ei reprezintă deocamdată un procent foarte mic din vânzările globale din industria robotică: sub 5% din totalul de 240.000 de roboţi industriali vânduţi în 2015. 

Însă producătorii consideră că aceşti roboţi flexibili - al căror preţ mediu este de 24.000 de dolari - au potenţialul de a revoluţiona procesul de producţie, în special în cazul companiilor mici, care alcătuiesc 70% din industria manufacturieră globală.

De asemenea, specialiştii se aşteaptă ca piaţa mondială a coboţilor va creşte de la 100 milioane de dolari în 2015 la peste 3 miliarde de dolari în 2020.

Miercuri, BBC a publicat o ştire în care a anunţat că un robot umanoid creat de NASA a început „să lucreze“ într-un laborator de cercetare din Marea Britanie. Cercetătorii de la Edinburgh Centre for Robotics au început deja să colaboreze cu acest robot, Valkyrie, unul dintre cei mai avansaţi roboţi umanoizi de pe planetă. Noul robot, ce are o siluetă umană, a fost construit în cadrul unui program ştiinţific ce vizează trimiterea de roboţi în spaţiu, cu scopul de a explora suprafaţa planetei Marte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite