Cine este Zhang Xin, miliardara chineză care vrea să cumpere cea mai scumpă clădire din SUA

Cine este Zhang Xin, miliardara chineză care vrea să cumpere cea mai scumpă clădire din SUA

Zhang Xin FOTO Reuters

Zhang Xin, una dintre cele mai bogate femei din China, încearcă să achiziţioneze una dintre bijuteriile imobiliare din Manhattan şi în acest sens va face o ofertă pentru preluarea clădirii General Motors din New York, scrie „The Atlantic“.

Zhang şi familia ei se află în discuţii pentru preluarea a 40% din clădirea de 215 metri. CEO al celui mai mare dezvoltator imobiliar comercial din Beijing şi din Shanghai, Zhang se regăseşte pe lunga listă cu investitori chinezi care stau la coadă pentru a achiziţiona diverse proiecte imobiliare americane.

Preţul luat în calcul evaluează clădirea General Motors la 3,4 miliarde de dolari, de departe cea mai scumpă clădire din Statele Unite, potrivit „Wall Street Journal“.

Drumul spre succes

Zhang face parte din categoria oamenilor de afaceri chinezi care au revenit acasă după ce au muncit în Occident, fiind cunoscuţi sub denumirea de „hai gui“ sau „ţestoasele de mare“, un joc de cuvinte care descrie întoarcerea acestora.

După ce în tinereţe s-a mutat în Hong Kong, unde a lucrat într-o fabrică de confecţii, Zhang a studiat apoi la Universitatea din Sussex şi la Universitatea Cambridge, ca în final să-şi găsească un loc de muncă la banca americană de investiţii Goldman Sachs.

La întoarcerea în China s-a căsătorit cu Pan Shiyi, cu care în 1995 a pus bazele unei companii imobiliare. În zece ani, SOHO China a devenit cel mai mare dezvoltator de proprietăţi din ţară, iar cei doi au devenit unul dintre cele mai bogate cupluri din China.

În 2012, profiturile SOHO China s-au dublat, ajungând la 537 de milioane de dolari. Compania face acum tranziţia de la strategia „construieşte şi vinde“ la cea de „cumpără şi păstrează“, veniturile din chirie urmând a deveni principala lor sursă de profit în trei ani.

Anul trecut, Zhang a spus că motivul pentru care China nu are o personalitate precum Steve Jobs este pentru că sistemul politic striveşte creativitatea.

Femeile conduc China din umbră

Într-o ţară în care puţine femei au funcţii de conducere, Zhang este un fel de excepţie, însă ea crede că lucrurile nu ar trebui să stea în acest fel.

Privind la statutul femeilor în China, vedem încă o preferinţă pentru băieţi, majoritatea copiilor abandonaţi fiind fete. Avem puţine femei-ministru. Cu toate acestea, femeile domină în şcoli şi la Jocurile Olimpice şi există tot mai multe femei care se formează ca antreprenori.

În comunitatea chineză de business există mai multe femei ca mine decât în orice altă ţară. Când am fost la Forumul Economic Mondial de la Davos de anul trecut, abia dacă erau femei“, a declarat ea pentru Financial Times.

De curând, în presa chineză au apărut informaţii că SOHO China ar avea legătură cu spălarea de bani şi că firma ar fi ajutat un bancher local să achiziţioneze ilegal 41 de case, multe dintre ele aflându-se în complexele deţinut de SOHO. În China, o asemenea atenţie acordată ar putea fi un semn că cineva din elita politică urmăreşte uns cop anume şi permite mass-mediei să investigheze un individ sau o companie.

Un motiv pentru care cei doi ar vrea să cumpere clădirea este dorinţa de a găsi un loc în afara Chinei de a-şi investi banii. Chinezii înstăriţi au devenit deja unii dintre cumpărătorii de top ai unor apartamente extrem de scumpe din diverse oraşe americane. Astfel, copiii lor pot merge la şcoli din zonă, aceasta fiind totodată o oportunitate de a investi în afara pieţei supraîncărcate a Chinei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările