Cine stă cu ochii pe Twitter, reţeaua cu peste 300 de milioane de utilizatori - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua socială Twitter, care are peste 300 de milioane de utilizatori, este în vizorul mai multor giganţi din domeniul tehnologiei şi mass-media, printre companiile care ar putea prelua compania aflându-se giganţi precum Google şi Walt Disney, în vreme ce Salesforce este, la rândul său, în cărţi după ce anterior a vrut să preia LinkedIn.

Twitter a intrat recent în atenţia rivalilor pentru o posibilă preluare după ce a fost depăşită de rivali precum Instagram şi Snapchat în privinţa numărului de utilizatori şi este mult în urma Facebook în privinţa rezultatelor financiare. Astfel, Twitter a raportat în anul 2015 venituri de 2,2 miliarde de dolari şi o pierdere de 521 milioane de dolari, compania având 313 milioane de utilizatori. Spre comparaţie, Facebook a consemnat anul trecut venituri de 18 miliarde de dolari şi un profit net de 3,7 miliarde de dolari, gigantul având 1,7 miliarde de utilizatori. 

Twitter are acum o capitalizare de 16 miliarde de dolari, mai mică decât la nivelul listării pe bursă.

Disney, Google, Salesforce

Walt Disney cel mai mare conglomerat media din lume, lucrează cu un consultant pentru evaluarea unei posibile oferte de preluare a Twitter, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg. Disney, proprietarul posturilor de televiziune ABC şi al ESPN, ar obţine prin preluarea Twitter o nouă reţea de divertisment, sport şi ştiri. De altfel, Jack Dorsey – fondatorul şi directorul general al Twitter, este membru consiliul de administraţie al Walt Disney. Conglomeratul media are o capitalizare de 149 de miliarde de dolari şi avea în conturi la finele anului trecut 4,27 de miliarde de dolari.

Alphabet, holdingul care controlează Google, este o altă companie care ar putea prelua Twitter. Anterior, în anul 2010, Google a mai vrut să cumpere Twitter, dar oficialii reţelei de socializare au preferat ca societatea să rămână independentă şi să se listeze la bursă. Concomitent, Google a rămas în urmă în domeniul reţelelor sociale, atât Google Plus, cât şi Google Buzz, lansate în ultimii ani de către gigantul internetului, fiind eşecuri de răsunet. De asemenea, Google îşi permite: compania avea în conturi 73,1 miliarde de dolari în luna mai. Google este, de altfel, a doua companie din lume ca valoare, cu o capitalizare de 550 de miliarde de dolari.

Furnizorul de soluţii de cloud-computing Salesforce este, la rândul său, interesat de preluarea Twitter, după ce anterior compania a dorit şi achiziţia reţelei profesionale LinkedIn. Salesforce are acum o capitalizare de 47,7 miliarde de dolari, iar la finele anului trecut avea în conturi doar 1,34 miliarde de dolari, astfel că, în cazul în care o tranzacţie ar avea loc, atunci o mare porţie din aceasta va fi în acţiuni. De altfel, o serie de oficiali ai Salesforce au argumentat că Twitter ar putea „hrăni“ cu date viitorul sistem de inteligenţă artificială la care compania lucrează.

News Corp a mai vrut o dată

Grupul media News Corp este un alt posibil peţitor. De altfel, la finele anului trecut, acţiunile Twitter au crescut ca urmare a speculaţiilor că News Corp ar putea cumpăra Twitter. News Corp are o capitalizare bursieră de 8,24 de miliarde de dolari şi are 2,15 miliarde în conturi. Reamintim, News Corp – un gigant media controlat de către magnatul Rupert Murdoch – a luat naştere din spargerea „vechiului News Corp“ în două. News Corp deţine publicaţia financiară „Wall Street Journal“, tabloidul „New York Post“, serviciul de ştiri Dow Jones, editura HarperCollins şi o serie site-uri, plus reţeaua socială MySpace.

Microsoft şi Verizon, ocupate cu alte achiziţii

Presa de peste Ocean a anunţat că inclusiv Microsoft este interesată de achiziţia Twitter. Recent, Microsoft a anunţat că va prelua LinkedIn pentru 26 de miliarde de dolari. Reamintim, Microsoft este cea mai mare companie software a lumii, însă a rămas mult în spatele Google în privinţa internetului. Concomitent, gigantul are în conturi 113 miliarde de dolari.

Concomitent, operatorul telecom Verizon este dat de presa din SUA drept un candidat pentru preluarea Twitter. Compania încearcă să îşi diversifice operaţiunile şi trece tot mai mult la afaceri pe internet, pentru a compensa scăderea veniturilor din telecom. De altfel, Verizon a preluat AOL pentru 4,4 miliarde de dolari, iar în acest an a anunţat preluarea afacerilor de internet ale Yahoo! pentru 4,83 miliarde de dolari. Prin achiziţia Yahoo!, Verizon ajunge astfel în posesia reţelei sociale Tumblr. Verizon are o capitalizare de 214 miliarde de dolari şi aveaîn conturi la finele anului trecut 4,82 miliarde de dolari.

Candidaţii improbabili

Pe lângă acestea, giganţii Amazon, Apple şi IBM sunt posibili cumpărători ai Twitter.

În luna ianuarie, revista americană „Fortune“ scria că Amazon, cel mai mare retailer online din lume, ar putea fi interesat de Twitter. Reamintim, Amazon a preluat recent serviciul de streaming de jocuri Twitch, ajungând astfel concurent direct cu Google în privinţa publicităţii online. O posibilă preluare a Twitter ar întări acest segment. De asemenea, Amazon are un asistent virtual, Alexa, iar datele furnizate de Twitter ar putea fi integrate cu Alexa, dezvoltând sistemul. În acest moment, Amazon are o capitalizare de 382 miliarde de dolari, iar la finele anului trecut avea în conturi 19,8 miliarde de dolari, fiind şi lider între furnizorii de soluţii de cloud-computing prin intermediul infrastructurii sale de servere şi centre de date.

Apple este cel mai improbabil candidat, dar cea mai mare companie din lume se află pe listă deoarece grupul american a încercat în 2010 să îşi lanseze o reţea socială proprie. Numită Ping, aceasta era construită pe baza iTunes, însă a fost un eşec lamentabil. Concomitent, în aceeaşi perioadă, cofondatorul Apple Steve Jobs, se întâlnea cu Mark Zuckerberg, fondatorul şi directorul Facebook, pentru un posibil parteneriat. Întâlnirile nu au dus la niciun rezultat palpabil. Mai mult, cele două companii au devenit rivale de temut şi au schimbat replici dure. Drept urmare, Apple a integrat Twitter în sistemul de operare iOS 6. Mai mult, Apple este cea mai bogată companie din lume, având la dispoziţie lichidităţi de 231 miliarde de dolari, astfel că îşi permite. Ulterior, în2015, Apple a lansat Apple Music, iar Tim Cook – actualul director general al Apple – a repetat de mai multe ori că societatea pe care o conduce nu urmăreşte să intre pe afacerile de internet.

În fine, compania de servicii IT IBM este ultimul potenţial candidat. Gigantul dezvolta sistemul de inteligenţă artificială Watson, cunoscut după ce a învins cei mai buni reprezentanţi ai speciei umane în cadrul unui concurs de tipul „Ştii şi câştigi“. Ulterior, Watson a fost „angajat“ în mai multe domenii, precum medicină, meteorologie sau educaţie. IBM are o valoare de piaţă de 148 de miliarde de dolari şi o sumă de 8,2 miliarde de dolari în conturi.

infografie twitter
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite