China şi India schimbă regulile jocului în industria petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul ieftinirii petrolului şi a răsturnărilor de situaţie de pe piaţa energetică globală, China şi India profită de supraoferta de petrol pentru a schimba reguli stabilite de mult timp în aceste afaceri.

Setea de petrol a celor două mari economii astiatice a crescut exponenţial în ultimul sfert de secol. Împreună deţin 16% din consumul mondial de petrol, fiind depăşite doar de SUA care au o cotă de 20%. Prognozele arată că în 2014 cele două economii emergente vor ajunge să conteze pentru 30% din consumul mondial de petrol.

Acestea sunt cifrele care schimbă jocurile pe piaţă, pentru ca marii producători de ţiţei să caută alte căi de acces spre aceste regiuni însetate de energie.

Noi trasee de transport sunt construite iar rafinăriile indiene renunţă la contractele de livrare pe termen lung încheiate cu statele din Orientul Mijlociu, preferând achiziţiile spot din Africa, arată Reuters.

În 2010, Rusia acoperea 7% din totalul importurilor Chinei, faţă de 20% cota de piaţă a Arabiei Saudite. În 2015, Rusia a ajuns să furnizeze mai mult petrol în China comparativ cu saudiţii.

Analistul de la RBC Capital Markets, Michael Tran, a declarat pentru Businessinsider că Arabia Saudită a ajuns în prezent al optulea furnizor în China fiind devansată de alte şase state producătoare de petrol.

„Arabia Saudită pierde din cota de piaţă din Asia din cauza preţurilor care nu sunt suficient de atractive”, declara Gao Jian, analist la SCI International pentru Bloomberg în iunie 2015.

Pe de altă parte, în 2015 Nigeria a luat primul loc şi pe piaţa din India, detronându-I pe saudiţi, relatează Reuters. Reducerile oferite de Nigeria, mai mari decât în cazul tipului Brent, i-a determinat pe marii procesatori indieni, precum rafinăria Reliance, să profite de oportunitate şi să cumpere petrol nigerian de calitate mai bună la preţ redus.

Atât China cât şi India se folosesc de dimensiunile uriaşe ale propriilor pieţe pentru a negocia dur – iar furnizorii se grăbesc să le facă pe plac din cauza ofertei la nivel global care depăşeşte constant cererea.

India importă 80% din necesarul pe petrol al ţării, iar actualul premier, Narendra Modi, doreşte să obţină gradual securitatea energetică. „Dacă vrem să ne apropiem de satisfacerea nevoilor din surse proprii, trebuie să preluăm active din străinătate”, explică fostul preşedinte al companiei naţionale Oil & Natural Gas Corp., relatează Bloomberg.

Iar regiunea vizată este Siberia. Aici, trei companii indiene au cumpărat pachete de acţiuni la unele companii petroliere locale. În mod obişnuit petrolul provenit din Siberia este prelucrat în locaţii cât mai apropiate. Însă indienii pot să-l transporte până la propriile rafinării, să-l vândă pe piaţa liberă sau să facă barter pentru alte cantităţi din alte locaţii.

„Pieţele petroliere din Asia sunt într-o perioadă de dezvoltare substanţială”, declară Owain Johnson, director al Bursei de Mărfuri din Dubai, relatează Reuters. „Iar companiile petroliere chineze sunt noile puteri din comerţul mondial”, adaugă el.

China doreşte ca tranzacţiile la termen încheiate la bursa din Shanghai să aibă un cuvânt tot mai greu de spus în stabilirea preţurilor pe piaţa globală.

Atât China cât şi India se folosesc de scăderea preţului la petrol şi de supraoferta de pe piaţă în avantajul lor. Formează noi parteneriate şi iau decizii care subminează foştii jucătorii majori.

Fiecare criză aduce schimbări, iar în cazul celei actuale, puterea este transferată de la furnizori la consumatori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite