China: politicile economice mai dure ameninţă stabilitatea sectorului bancar şi financiar, împovărat de „bula” creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
credit

Consiliul de Stat al Chinei a anunţat săptămâna trecută o serie de politici menite să reducă problema creditelor, care a fost agravată de măsurile de stimulare economică introduse la începutul crizei financiare mondiale, în 2008-2009. Însă a criză a creditelor ameninţă să provoace falimente şi să destabilizeze echilibrul fragil al sistemului bancar şi financiar din ţară.

Potrivit declaraţiei emise de Consiliul de Stat, oficialii au dat asigurări că sistemul bancar va menţine nivelurile ofertelor de creditare la valori „acceptabile”. În cercurile financiare înseamnă că noile politici vor pune capăt infuziilor masive de credit, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, potrivit World Socialist Web Site.

Partidul Comunist Chinez (PCC) se confruntă cu o situaţie extrem de dificilă. Creditele au crescut până la 200% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării în 2012 (17 mii de miliarde de euro), înregistrând o creştere de 75% faţă de nivelul de dinainte de criză, în 2008. Guvernele locale şi sectorul corporativ au adunat credite masive, care pot duce la colaps financiar dacă nu sunt controlate cu stricteţe.

Măsurile aplicate luna trecută de banca centrală a Chinei a declanşat o criză a creditelor, care a dus ratele interbancare de creditare pe termen scurt la valori record. Tot banca centrală a fost nevoită să intervină pe piaţă şi să prevină stagnarea sistemului bancar.

Cu toate acestea, politicile anunţate vineri vor reduce considerabil „bula” creditelor. Finanţarea s-ar putea limita la 122 de miliarde de dolari (93 de miliarde de euro), adică echivalentul economiei Vietnamului, potrivit unui sondaj întocmit de agenţia de ştiri Bloomberg.

Datoriile guvernelor regionale variază între 15 şi 36% din PIB. Cele mai multe dintre credite au fost destinate finanţării proiectelor de infrastructură neprofitabile sau pentru a specula pe piaţa imobiliară, potrivit lui Zhu Guangyao, ministru adjunct al Finanţelor. „Cred că acest număr va mai creşte”, a adăugat oficialul chinez.

Beijingul se teme mai ales de „produsele financiar de lux”, emise de băncile comerciale, care însumează aproximativ 2.000 de milioane de dolari (1.500 de milioane de euro) şi care sunt folosite cu precădere în speculaţiile imobiliare. Mai mult, în paralel s-a dezvoltat o uriaşă „piaţă bancară din umbră”. Băncile mai mici şi alte instituţii financiare fac credite la cele mai mari bănci ale statului şi le împrumută încă o dată companiilor şi dezvoltatorilor care nu pot folosi metoda iniţială.

Consiliul de Stat a luat măsuri şi a cerut săptămâna trecută izolarea acestor „instrumente financiare de lux” pentru a fi separate de celelalte active. Oficialii chinezi încearcă astfel să prevină extinderea crizei şi în sectorul bancar.

Explozia investiţiilor periculoase şi a speculaţiilor riscante din ultimii patru ani a fost influenţată de declinul exporturilor chienzeşti în Statele Unite ale Americii şi Europa. Atunci, Beijingul a anunţat injectarea a 4.000 de milioane de dolari (3.000 de milioane de euro) sub forma unui pachet de stimuli, sperând că economiile din Occident îşi vor reveni în scurt timp. Însă planurile chinezilor s-au dovedit a fi simple speranţe.

 


Alte ştiri asemănătoare:

Bursele din China închid a doua zi consecutiv în scădere

Bursele din China şi-au continuat declinul şi marţi, iar fuga investitorilor a cauzat o scădere de 20% faţă de sfârşitul lunii mai.

Perspectivele economice în China se înrăutăţesc

Contracţia neaşteptată a activităţii fabricilor din China în luna mai a accentuat temerile privind prelungirea declinului economic şi în cel de-al doilea trimestru al acestui an, după ce a doua cea mai mare economie din lume a înregistrat cel mai scăzut ritm de creştere în perioada ianuarie-martie din ultimii trei ani.

S-a sfârşit epoca de „creştere economică spectaculoasă” în China?

Economia chineză a crescut cu numai 7,7% în primul trimestru al acestui an, un nivel dezamăgitor faţă de ratele de creştere de peste 8% înregistrare în ultimii ani. Economiştii anunţă acum începutul „aterizării forţate” a Chinei, iar investitorii îşi pierd tot mai mult încrederea faţă de a doua economie a lumii.

China suferă de simptomele crizei financiare globale din 2008

China, cea de-a doua mare economie a lumii, prezintă semnele îngrijorătoare care au declanşat criza financiară care a debutat în Statelor Unite, începând cu 2008, au avertizat economiştii băncii nipone Nomura.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite