Cele 17 paradisuri fiscale care au fost incluse pe lista neagră a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatari iau parte la o demonstraţie împotriva paradisurilor fiscale în centrul Londrei Anglia FOTO Guliver/Getty Images

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au elaborat o listă neagră a paradisurilor fiscale pe care au inclus 17 ţări din afara blocului comunitar considerate necooperante în materie fiscală. Alte 47 de state au promis reforme pentru a evita să fie etichetate drept paradisuri fiscale, scriu Financial Times şi Reuters.

Samoa Americană, Bahamas, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, St Lucia, Samoa, Trinidad şi Tobago, Tunisia şi Emiratele Arabe Unite sunt ţările incluse pe listă, potrivit oficialilor europeni.

Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că alte 47 de jurisdicţii se află pe o listă „gri” a ţărilor care nu respectă în prezent standardele UE, dar care s-au angajat să îşi modifice regulile fiscale. Această listă s-a extins cu nouă ţări de vineri până marţi. Republica Capului Verde şi Maroc au fost ultimele două ţări care au convenit asupra angajamentelor. Propunerea de reformă a Tunisiei a ajuns prea târziu pentru ca ţara să fie eliminată de pe lista neagră.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, a numit lista un pas important, dar un „răspuns insuficient raportat la scara evaziunii fiscale la nivel mondial”. „Europa a făcut un pas înainte, dar lupta împotriva paradisurilor fiscale trebuie să continue, să nu se abată”, a adăugat Moscovici. Potrivit lui, „ţările care nu se află pe lista neagră nu vor fi complet ignorate decât după ce şi-au îndeplinit angajamentele”.

Dincolo de a fi numite, ţările se confruntă în prezent cu câteva consecinţe ale faptului că sunt pe lista neagră. Miniştrii de finanţe continuă să dezbată o serie de sancţiuni, în timp ce unele propuneri ale Comisiei Europene privind fondurile europene şi reglementările financiare includ o trimitere la listă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite