Cel mai mare grup bancar din lume, acuzat că a facilitat activități teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    Grupul bancar HSBC este amendat pentru că a facilitat activitățile teroriste FOTO: Mediafax/AFP 
Grupul bancar HSBC este amendat pentru că a facilitat activitățile teroriste FOTO: Mediafax/AFP 

Autoritățile SUA au amendat banca internaţională HSBC pentru acţiunile la care a luat parte, dintre care spălare de bani pentru cartelurile de droguri şi pentru statele-paria.

Executivii celui mai mare grup bancar din lume, HSBC, au fost acuzaţi de către senatorii SUA pentru eforturilor în vederea supravegherii activităților infracționale la care personalul a luat parte – spălare de miliarde de dolari pe cartelurile de droguri, terorişti şi state-paria. Banca a fost ţinută sub observaţie timp de aproape 10 ani, iar acum se confruntă cu o amendă usturătoare din partea autorităților SUA pentru neglijenţa în sistemul de securitate, informează „The Guardian”.

Oamenii legii au cerut reprezentaților grupului HSBC din Londra să dea mai multe informaţii despre motivul si modalitatea în care angajaţii s-au implicat în traficul de droguri şi în finanţarea teroriştilor, prelungind acest obicei ilegal de-a lungul mai multor ani.

Într-un raport întocmit pentru comitetul din cadrul Senatului SUA se explică felul în care angajații au transportat miliarde de dolari în maşini blindate, au şters orice urmă a cecurilor de călătorie suspecte şi au permis marilor traficanţi de droguri din Mexic tranzacționeza bani spălaţi, prin conturile din Insulele Cayman. Alţi angajați ai băncii au facilitat transferul de bani în Iran, Siria şi alte ţări de pe „lista neagră” a Statelor Unite, şi au ajutat o bancă din Arabia Saudită, legată de al-Qaida, să schimbe bani cu SUA.

Comitetul de judecători a emis un raport de acuzare pentru banca HSBC, în care este detaliat colapsul în standardele de control şi de supraveghere ale băncii.

Afacerile ilegale din Mexic

Banca HSBC din Mexic a transferat șapte miliarde de dolari americani în banca din SUA şi, potrivit personalului, banii erau destinaţi traficanţilor de droguri. Înainte ca managerii băncilor să recunoasă, autorităţile au desoperit că 47.000 de oameni şi-au pierdut viaţa din 2006 până în prezent ca rezultat al traficului de droguri din Mexic.

„Contextul din Mexic a fost cea mai mare provocare pe care am experimentat-o până acum. Angajaţii băncii HSBC au întâmpinat riscul major de a fi ţinta mitelor, traficului de influenţă şi a răpirilor – de fapt, o mulţime de răpiri au avut loc în timpul mandatului meu”, a declarat Paul Thurston, directorul executiv al băncii.

Terorism finanţat de HSBC

În timp ce atenţia a fost îndreptată mai mult spre ilegalităţile din Mexic, senatorii au blamat HSBC şi pentru înţelegerile cu Iran, Siria, Cuba şi alte ţări de pe „lista neagră” a Statelor Unite, deoarece au facilitat finanţarea terorismului din aceste zone.

Reacţia HSBC

Reprezentanţii băncii şi-au cerut scuze pentru actele comise şi au declarat că vor pune în aplicare noi reforme. Mai mult, şeful executiv s-a arătat oripilat de ceea ce au descoperit autorităţile. David Bagley, şeful structurii HSBC la nivel internaţional începând din 2002 şi lucrător al băncii de mai bine de 20 de ani, a demisionat înainte de întâlnirea comitetului judecătorilor.

Bagley şi Thurston au spus că structura băncii a fost fragmentată şi că supervizarea a fost slabă. În prezent, banca a adoptat o structură globală a angajaţilor şi a dublat suma de bani alocată supravegherii. „Infractorii acţionează la nivel global, iar dacă dorim să-i împiedicăm să acceseze şi să abuzeze sistemul financiar, trebuie să privim situaţia dintr-o perspectivă globală. Instituţiile internaţionale, cum e şi HSBC, sunt principalele ţinte ale acestor infractori şi experienţa noastră în Mexic este o dovadă elocventă în acest sens”, a declarat Thurston.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite