Cea mai puternică economie europeană se va împrumuta masiv pentru a combate efectele pandemiei

Cea mai puternică economie europeană se va împrumuta masiv pentru a combate efectele pandemiei

Foto SHUTTERSTOCK

Cea mai puternică economie europeană se va împrumuta masiv pentru a combate efectele pandemiei, estimând că datoria ţării va creşte la 75,25% din PIB, faţă de 60% cât este în prezent.

Anunţul a fost făcut de Ministerul german de Finanţe, cu precizarea că "olitica fiscală germană este în prezent configurată pentru a lupta împotriva pandemiei şi a consecinţelor sale economice", scrie Reuters, citat de Agerpres.
 
În timpul crizei financiare din 2008/09, nivelul datoriei ca procent din PIB a urcat cu aproximativ 18 puncte procentuale, de la 64% în 2007 la 82% în 2010.
 
Luna trecută, Guvernul de la Berlin a anunţat că-şi va asuma noi împrumuturi, pentru prima dată din 2013, ca parte a unui pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei.
 
După ce au devenit clare implicaţiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica "schwarze Null" ("black zero"), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi, iar de şase ani raportează excedente. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările