Cea mai plictisitoare companie din lume, cu cel mai plictisitor director posibil, s-a trezit că stă pe o comoară de 10 miliarde de barili de ţiţei

Cea mai plictisitoare companie din lume, cu cel mai plictisitor director posibil, s-a trezit că stă pe o comoară de 10 miliarde de barili de ţiţei

Pioneer Natural Resources are peste 20.000 de sonde într-o formaţiune care conţine a doua mare rezervă de petrol din lume  FOTO: AP

Pioneer Natural Resources, o companie americană de care n-a auzit nimeni în afara statului Texas, habar nu avea că are la dispoziţie al doilea cel mai mare zăcământ de petrol din lume, după gargantuanul perimetru Ghawar din Arabia Saudită, scrie Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

În toamna anului 2011, Tom Spaldin, un geolog cărunt şi slab, stătea în faţa consiliului director al Pioneer, unde făcea o prezentare ca nicialta din cei 14 ani în care activase până atunci în cadrul companiei.
 
Pe două ecrane, Spalding arăta, într-o cameră din suburbiile Dallas-ului, rezultatele unui studiu. Vicepreşedinte pentru geoştiinţe în cadrul companiei, Spalding prezenta cum el şi echipa sa au explorat un bazin din vestul Texasului.
 
Acesta este numit Bazinul Permian, iar echipa de geologi a analizat datele seismice pentru 7.000 de sonde, dar şi informaţii vechi de zeci de ani ale Universităţii Texas. „Când am făcut-o prima dată, nu ne venea să credem“, spune el. „A trebuit să verificăm (din nou – n.r.) măsurătorile noastre“, continuă geologul.
 
În şedinţa cu pricina, el arăta consiliului de directori 13 straturi geologice unul deasupra altuia. Aproape fiecare era împroşcat cu un roşu aprins, arătând prezenţa petrolului. În mod crucial, acestea nu erau întretăiate de zone cu apă sărată. Era ţiţei.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările