CE va solicita OMC iniţierea de consultări cu Rusia cu privire la restricţiile la exportul de lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevarul
Foto: Arhiva Adevarul

Restricţiile la export constau într-o creştere semnificativă a taxelor de export pentru anumite tipuri de produse şi o reducere radicală a numărului de puncte vamale prin care se pot efectua astfel de exporturi.

Comisia Europeană (CE) va cere vineri în mod oficial Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) să organizeze consultări cu Rusia în legătură cu restricţiile impuse de Federaţia Rusă pe 2 ianuarie la exportul unui număr de produse din lemn. Acest lucru a fost anunţat joi seară de serviciul de presă al Comisiei Europene.

„Vineri, UE va solicită OMC să iniţieze consultări cu Rusia cu privire la restricţiile la export impuse de Rusia asupra produselor din lemn. Restricţiile la export constau într-o creştere semnificativă a taxelor la export pentru anumite tipuri de produse şi o reducere drastică a numărului de puncte vamale prin care pot fi efectuate astfel de exporturi”, a spus CE într-un comunicat.

Comisia Europeană consideră că restricţiile impuse de Rusia „subminează serios industria UE de prelucrare a lemnului, care depinde pe exportul de cherestea neprelucrată din Rusia şi, de asemenea, creează o incertitudine serioasă pe piaţa globală a lemnului”. Comisia Europeană susţine că, în conformitate cu normele OMC, „Rusia s-a angajat să aplice taxe maxime de 13% şi 15% pentru diferite tipuri de lemn, în timp ce noile taxe ajung până la 80%”.

Conform deciziei guvernului rus, în perioada 2 ianuarie - 31 decembrie 2022, sunt în vigoare tarife majorate pentru exportul anumitor tipuri de cherestea cu un conţinut de umiditate de peste 22% şi o grosime şi lăţime de peste 10 cm. Pentru lemnul de conifere, se stabileşte o cotă de 200 EUR pe 1 metru cub; pentru lemn de esenţă tare valoros - de la 250 € la 370 € per 1 metru cub, conform Ministerului Industriei şi Comerţului.

Anterior, taxa pentru astfel de cherestea de răşinoase şi stejar era de 10%, dar nu mai puţin de 13 EUR şi 15 EUR pe metru cub, respectiv, pentru fag şi frasin - de asemenea, 10%, dar nu mai puţin de 50 € pe metru cub.

Această creştere a taxelor a fost făcută „pentru a creşte volumul exporturilor de produse cu valoare adăugată mare”, a subliniat într-un răspuns ministerul rus de resort. Taxele se vor aplica numai exporturilor din afara graniţelor Uniunii Economice Eurasiatice (spaţiu economic din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Serbia).

De la 1 ianuarie, exportul de răşinoase neprelucrate si de foioase valoroase (stejar, fag, frasin) se realizează doar prin doua puncte de control feroviar (Luttya - la graniţa cu Finlanda, Hasan - la granita cu RPDC).

„Acest lucru va economisi până la 6 milioane de metri cubi în Rusia de răşinoase, care vor fi prelucrate de întreprinderile autohtone, ceea ce va ajuta la creşterea numărului de produse autohtone pe piaţa internă”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite