Ce şanse sunt să ajungă petrolul la 100 de dolari pe baril

Ce şanse sunt să ajungă petrolul la 100
de dolari pe baril

O majorare a preţului petrolului la 100 de dolari pe un baril ar putea avea loc, spun analiştii Bank of America, în contextul în care coincid un colaps în producţia Venezuelei şi o scădere a exporturilor de ţiţei ale Iranului, ca urmare a noilor sancţiuni din SUA, cu politica de limitare a producţiei condusă de OPEC şi Rusia, scrie Financial Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această dinamică ar putea crea o situaţie strânsă a ofertei şi a cererii anul viitor, oferta de petrol din şisturile din SUA neputând să compenseze pierderile mari din celelalte producţii, din cauza constrângerilor legate de infrastructură, au afirmat analiştii într-un raport publicat joi.

„Privind către următoarele 18 luni, ne aşteptăm ca balanţa globală a cererii şi ofertei de petrol să se încordeze”, au spus analiştii, prognozând un deficit de petrol pe piaţă de 630.000 de barili pe zi în 2018 şi de 300.000 de barili pe zi în 2019.

Bank of America şi-a majorat previziunile pentru preţul referinţă al petrolului Brent pentru 2018 şi 2019 până la 70 de dolari pe baril, respectiv 75 de dolari pe baril, dar specialiştii au spus că există şi riscul ca el să ajungă la 100 de dolari pe baril, anul viitor.

Analiştii au declarat: „Suntem preocupaţi de faptul că aceste dinamici ale pieţei s-ar putea desfăşura pe o perioadă mai scurtă de timp”.

„Dacă nu se va ajunge la o nouă înţelegere cu Iranul în următoarele şase luni sau dacă OPEC / Rusia va extinde politica de reducere a producţiei în 2019, situaţia de pe pieţele globale de petrol ar putea să se înrăutăţească mai mult”, au adăugat ei.

Raportul vine după ce o notă din partea JBC Energy a arătat că o scădere drastică a exporturilor Iranului ar putea face probabil ca pe pieţele brute preţul petrolului să flirteze cu valori cu trei cifre.

citeste totul despre: