Ce probleme au alţii: Elveţia nu ştie ce să facă cu 750 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită eforturilor sale de a slăbi francul elveţian, banca centrală a Elveţiei a acumulat 750 de miliarde de dolari în acţiuni, obligaţiuni şi numerar şi acest lucru a provocat o dezbatere în ţară: ce să facă cu aceşti bani şi ai cui sunt ei de fapt?

Momentan, ei sunt investiţi, dar nu în Elveţia, ci în acţiuni la Apple şi alte diverse companii. Economiştii consideră că ar trebui realizat un fond naţional de investiţii, în afara Băncii Naţionale a Elveţiei, care să investească o parte din bani şi acasă.

Profitul BNS a fost anul trecut de 25,4 miliarde de dolari, respectiv circa 3.000 de dolari de locuitor elveţian.

Banca centrală a Elveţiei nu este singura care face profituri. Federal Reserve a câştigat anul trecut aproape 100 de miliarde de dolari din portofoliul de obligaţiuni. Băncile centrale din zona euro fac, de asemenea, profituri. Dar aceste bănci centrale trec o mare parte din ele în trezoreriile lor.

Acordul actual al SNB cu guvernul, care se desfăşoară până în 2020, permite o distribuţie a profitului de până la 2 miliarde de franci pe an. SNB şi-a pus majoritatea profiturilor în buffere pentru a se proteja împotriva pierderilor mari.

Peste 20 de parlamentari elveţieni doresc însă modificarea aranjamentului şi, în iunie, au sprijinit o lege introdusă de deputatul socialist Susanne Leutenegger Oberholzer pentru a utiliza anumite rezerve şi profiturile lor pentru un fond de suveranitate. Spre deosebire de SNB, care investeşte rezervele doar în active non-elveţiene, un fond ar putea pune banii la muncă în interiorul Elveţiei, stimulând creşterea pe termen lung, spun susţinătorii.

„O parte din rezervele valutare sau cel puţin veniturile pe care le generează ar trebui să fie acum investite pentru interesele generaţiilor publice şi viitoare, inclusiv investiţiile în infrastructură sau în industriile cu importanţă strategică”, se arată în lege.

Şansele unei legi sunt slabe pentru moment: SNB este sceptică faţă de idee, iar sucursala executivă a Elveţiei doreşte, de asemenea, să păstreze banii în mâinile băncii centrale. Însă dezbaterea este susceptibilă de furie, mai ales dacă rezervele generează profituri şi mai mari.

SNB a refuzat să comenteze proiectul de lege actual, dar s-a opus celor din trecut. „Depunerea unor părţi din aceste rezerve într-un fond suveran ar restrânge capacitatea SNB de a desfăşura o politică monetară”, a spus purtătoarea de cuvânt a SNB, referindu-se la un potenţial fond de suveranitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite