CE, pregătită să mobilizeze până la 800 de miliarde de euro pentru a finanţa redresarea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că a luat măsuri pentru a se asigura că împrumuturile din cadrul instrumentului temporar de redresare NextGenerationEU vor fi finanţate în cele mai avantajoase condiţii pentru statele membre ale UE şi pentru cetăţenii acestora.

Astfel, CE va utiliza o strategie de finanţare diversificată pentru a mobiliza până la aproximativ 800 miliarde de euro în preţuri curente până în 2026. 

Datorită acestei abordări, care va respecta bunele practici ale emitenţilor suverani, Comisia va fi în măsură să mărească volumele necesare în mod armonios şi eficient. Acest lucru va atrage, de asemenea, investitori în Europa şi va consolida rolul internaţional al monedei euro.

Împrumuturi pentru finanţarea redresării

Potrivit sursei citate, NextGenerationEU – principalul instrument de răspuns al UE la pandemia de COVID-19 – va fi finanţat prin împrumuturi de pe pieţele de capital. Până la sfârşitul anului 2026, vor fi mobilizate până la 800 de miliarde de euro.

Acest lucru se va traduce în volume de împrumuturi de aproximativ 150 de miliarde de euro pe an, în medie, UE devenind astfel unul dintre cei mai mari emitenţi în euro. Toate împrumuturile vor fi rambursate până în 2058.

”O strategie de finanţare diversificată va răspunde acestor noi nevoi de finanţare. Comisia va putea astfel să mobilizeze toate fondurile atunci când va fi nevoie, în condiţiile cele mai avantajoase pentru statele membre ale UE şi pentru cetăţenii acestora.”, transmite sursa citată.

O strategie de finanţare diversificată: privire de ansamblu

Strategia de finanţare diversificată a Comisiei ar urma să combine o decizie anuală privind volumul împrumuturilor şi o comunicare semestrială privind parametrii principali ai planului de finanţare, pentru a oferi transparenţă şi previzibilitate investitorilor şi celorlalte părţi interesate; relaţii structurate şi transparente cu băncile care să sprijine programul de emisiune; instrumente de finanţare multiple pentru a menţine un anumit grad de flexibilitate în ceea ce priveşte accesul pe piaţă şi pentru a gestiona nevoile de lichiditate şi profilul de scadenţă.

De asemenea, va exista o combinaţie de licitaţii şi credite sindicalizate, pentru a asigura accesul eficient din punctul de vedere al costurilor la finanţarea necesară în condiţii avantajoase iar operaţiunile de împrumut se vor înscrie într-un cadru de guvernanţă solid, care va asigura o execuţie coerentă şi consecventă.

În activitatea sa, Comisia se va coordona în continuare cu alţi emitenţi, inclusiv cu statele membre ale UE şi cu emitenţii supranaţionali.

Strategia de finanţare diversificată va ajuta Comisia să atingă două obiective principale - să răspundă nevoilor mari de finanţare ale NextGenerationEU şi să obţină costurile scăzute şi riscul scăzut de execuţie dorite, în interesul tuturor statelor membre şi al cetăţenilor acestora: prin utilizarea unei game largi de scadenţe şi instrumente şi prin îmbunătăţirea previzibilităţii operaţiunilor de finanţare, Comisia va asigura o capacitate mai mare de absorbţie a pieţei.

Posibilitatea de a scoate la licitaţie datoriile va spori şi mai mult eficienţa operaţiunilor de finanţare. Acest lucru va contribui la satisfacerea nevoilor importante de finanţare. De asemenea, prin oferirea unui grad mai mare de flexibilitate privind stabilirea datei de executare a operaţiunilor de finanţare şi a tehnicilor de finanţare sau a instrumentelor de utilizat, Comisia va obţine costurile scăzute şi riscul scăzut de execuţie dorite, în interesul tuturor statelor membre.

NextGenerationEU este principalul instrument de răspuns al UE la criza provocată de coronavirus. Acest instrument urmăreşte să sprijine redresarea economică şi să construiască un viitor mai verde, mai digital şi mai rezilient. UE a convenit asupra acestui instrument ca parte a unui pachet de relansare de peste 2 mii de miliarde EUR (în preţuri curente) sau de 1,8 mii de miliarde de euro (la preţurile din 2018), ceea ce cuprinde, de asemenea, bugetul pe termen lung pentru perioada 2021-2027.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite