Cât de mult s-au îmbogăţit miliardarii în ultimii 10 ani. La ce avere a ajuns Bill Gates şi cât a scăzut cea a lui Soros

Cât de mult s-au îmbogăţit miliardarii în ultimii 10 ani. La ce avere a ajuns Bill Gates şi cât a scăzut cea a lui Soros

Davos, sursa foto Bloomberg

Forumul de la Davos strânge laolaltă, săptămâna aceasta, elita afacerilor globale. La Forumul Economic Mondial vor participa cei mai bogaţi oameni de afaceri ai lumii, evenimentul marcând totodată şi 10 de ani de la izbucnirea crizei financiare mondiale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Elita afacerilor globale se îndreaptă în această săptămână spre Davos, unde va participa la Forumul Economic Mondial şi, la un deceniu de la criza financiară, membrii acesteia sunt din ce în ce mai bogaţi, relatează Bloomberg.

 
David Rubenstein şi-a dublat averea din 2009. Jamie Dimon a mai mult decât triplat valoarea netă. Şi Stephen Schwarzman şi-a mărit averea de şase ori.
 
Averea lui Mark Zukerberg, fondatorul Facebook, a crescut cu 1,853% în ultimii 10 ani, de la 3 miliarde de dolari în 2009 la 58,6 miliarde de dolari în 2019.
 
Magnatul media Rupert Murdoch şi-a mărit averea cu 472%, de la 3,2 miliarde de dolari la 18,3 miliarde de dolari, în timp ce averea lui Bill Gates a urcat cu 86%, de la 50,8 miliarde de dolari la 94,5 miliarde de dolari.
 
Între miliardarii ale căror averi au crescut considerabil în ultimii 10 ani se mai află Michael Dell, co-fondatorul companiei de tehnologie Dell, Jamie Dimon, preşedinte şi director general al băncii americane JPMorgan, şi Henry Kravis, cofondatorul fondului de investiţii KKR.
 
Averea lui George Soros a scăzut în schimb cu 61%, de la 18 miliarde de dolari la 7 miliarde de dolari.
 
Creşterile de averi sunt remarcabile, având în vedere turbulenţele economice şi politicie din ultimul deceniu, de la prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers la Brexit şi preşedinţia lui Donald Trump.
 
Averile cumulate ale unor 12 participanţi reputaţi la forumul de la Davos au crescut cu 175 de miliarde de dolari, cu toate că averea medie a gospodăriilor americane a stagnat în aceeaşi perioadă, potrivit unei analize efectuată de Bloomberg.
 
 
Datele arată decalajul tot mai mare între cei mai bogaţi 0,1% oameni din lume şi restul oamenilor. Date din rapoartele UBS şi PwC Billionaires Insights arată că averea miliardarilor lumii au crescut de la 3.400 de miliarde de dolari în 2009 la 8.900 miliarde de dolari în 2017.
 
Măsurile băncilor centrale de combatere a crizei financiare – dobânzile foarte scăzute şi programele de achiziţii de obligaţiuni – au susţinut creşterea averilor prin creşterea preţurilor acţiunilor şi ale altor active.
 
Dimon revine la Davos într-un moment în care JPMorgan Chase este mai mare şi mai profitabilă ca oricând. Stephen Schwarzman a transformat fondul Blackstone în cel mai mare fond de afministrare de active, cu active de 457 de miliarde de dolari la 30 septembrie 2018, faţă de 95 de miliarde de dolari la sfârşitul lui 2008.
 
Reuniunea de la Davos este şi ea mai populară ca oricând. Forumul, numit Globalization 4.0, ar urma să primească 3.000 de persoane. În acest an, George Soros va patrona o cină la care va lua cuvântul, în timp ce Dimon va găzdui o petrecere cocktail.
 
Bill Gates va fi prezent la rândul său, ca şi co-fondatorul Carlyle Group, David Rubenstein, care este gazda unei emisiuni la televiziunea Bloomberg şi a cărui avere s-a dublat în ultimul deceniu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: