Care este planul Poloniei de a scădea influenţa Gazprom în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia acuză Germania că nu este solidară cu restul statelor UE şi cere negocierea la pachet a a contractelor cu Gazprom pentru toate statele comunitare dacă tot suntem o piaţă comună
Polonia acuză Germania că nu este solidară cu restul statelor UE şi cere negocierea la pachet a a contractelor cu Gazprom pentru toate statele comunitare dacă tot suntem o piaţă comună

Realizarea unei pieţe energetice comune, solidaritatea între statele membre, creşterea puterii de negociere în privinţa importurilor de resurse naturale, reevaluarea cărbunelui, exploatarea gazelor neconvenţionale şi importul de petrol şi gaze prin terminale specializate sunt principalii piloni pe care Polonia mizează pe termen mediu şi lung pentru asigurarea securităţii la nivel european.

"Criza curentă din Ucraina, declanşată de agresiunea Rusiei ne-a făcut să realizăm că energia poate fi folosită că o armă. Sunt câteva ţări care livrează resurse energetice Europei şi care sunt dornice să folosească această armă pentru a-şi impune scopuri politice", a declarat Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România, în cadrul unui eveniment de profil.

El spune că acum este momentul potrivit pentru că Uniunea Europeană să ia decizii curajoase pentru a integra piaţă energetică europeană.

"Ar trebui să ne concentrăm pe gazul natural, acesta fiind sectorul unde Uniunea Europeană e cel mai vulnerabilă, nu există piaţă concurenţială", a afirmat el. Diplomatul a precizat că Uniunea Europeană trebuie să acorde fonduri europene substanţiale care trebuie direcţionate pentru realizarea de interconectori şi depozite subterane de gaze.

Al doilea pilon îl constituie solidaritatea. Szczygiel spune că ar trebui să existe planuri pentru un răspuns rapid în cazul în care un stat membru al Uniunii Europene este supus unor presiuni sau există probleme că urmare a întreruperii livrărilor de gaze. El spune că "niciun stat european nu trebuie lăsat singur". Fără a menţiona direct, oficialul polonez vorbeşte, de fapt, de Germania, care are contracte energetice preferenţiale cu Rusia şi care s-a opus luării unor măsuri dure împotriva Rusiei după anexarea Crimeei. Recent, premierul polonez Donald Tusk afirmă că "dependenţă Germaniei de gazul rusesc creează o vulnerabilitate pentru toată Europa".

Marek Szczygiel a mai adus apoi în discuţie creşterea puterii de negociere a Uniunii Europene. "Ar trebui să unificăm negocierile dacă tot suntem o piaţă comună", a afirmat el. Polonia cere că întreagă Uniune Europeană să negocieze la comun preţul gazelor importate din Rusia. Din nou, fără a numi direct acest lucru, ambasadorul se referă direct la Germania, care refuză să negocieze la comun gazele necesare întregii Europe cu Rusia. Oficialul spune că ar trebui evitate clauzele care încalcă concurenţă corectă în Europa. Este vorba de contractele de livrare ale Gazprom, care interzic clienţilor să revândă gaze la export. Comisia Europeană investighează deja Gazprom pentru abuz de poziţie dominantă şi practici anticoncurenţiale în Estul Europei.

Al patrulea pilon pe care se bazează oficialii polonezi îl constituie reevaluarea resurselor indigene care până acum au fost "condamnate la non-existenţa". Marek Szczygiel se referă la cărbune şi a dat că exemplu Polonia, România şi Marea Britanie, unde cărbunele este sursă primară de energie.

"Ar trebui reevaluate, există tehnologii mai curate, să nu ne gândim doar la trecut", a

completat ambasadorul.

Explorarea exploatarea gazelor şi petrolului neconvenţional pentru a creşte independenţa energetică şi pentru a avea preţuri mai competitive.

În fine, al cincilea pilon ar trebui să fie crearea de pieţe spot şi importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) cu ajutorul unor terminale specializate. El a afirmat că preţurile actuale din Europa pentru gazele naturale nu au nicio legătură cu pieţele spot, adică cu cererea şi oferta. Această este o doleanţa mai veche a companiilor europene care importă gaze din Rusia, inclusiv giganţi precum grupurile germane de utilităţi RWE şi E.ON plângându-se de acest lucru.

De asemenea, Szczygiel a mai afirmat că vrea că legislaţia europeană să fie extinsă şi în afară UE, şi a dat că exemple Republica Moldova şi Ucraina.

"O piaţă energetică va fi benefică atât pentru securitatea energetică, dar şi pentru industrie şi pentru cetăţenii noştri va îmbunătăţi securitatea aprovizionării şi, sperăm, va duce la scăderea la scăderea preţurilor", a conchis el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite