Capitalismul de stat cu bani s-a educat. A treia cale: cum foloseşte China universităţile ca jucător major în economia globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avansul economic al Chinei din ultimele două decenii se datorează „capitalismului de stat“ sprijinit de Beijing. Diavolul stă, însă, în detalii: mare parte din boom-ul înregistrat de statul asiatic se datorează creării de companii chiar de către instituţiile academice sau universitare. Mai departe, acestea au ajuns adevăraţi giganţi în domeniile lor de activitate.

Astfel, Academia Chineză de Ştiinţe este unul dintre cei mai mari acţionari în cadrul Lenovo. Aceasta din urmă deţine 36% din Legend Holdings Ltd, care este cel mai mare acţionar al producătorului de calculatoare, cu 30,82% din pachet. Mai departe, Legend Holdings investeşte de la servicii financiare până la agricultură, industrie chimică sau energie.

De la Legend la Lenovo

Lenovo se numea la început Legend şi a fost înfiinţat în anul 1984, fiecare dintre cei 11 fondatori ai săi fiind un membri al Academiei Chineze de Ştiinţe. Mai mult, un institut al acesteia i-a ales numele.

Compania s-a listat pe bursă în anul 2000, iar în anul 2002 şi-a schimbat numele în Lenovo pentru a se extinde pe pieţele internaţionale. Totuşi, abia în 2005 a devenit cu adevărat importantă, după ce a cumpărat divizia de calculatoare a IBM şi a ajuns instant al treilea producător mondial de calculatoare.

Ulterior, grupul a crescut printr-o serie de achiziţii, cumpărând şi divizia de servere x86 a IBM, dar şi a producătorului de smartphone-uri şi tablete Motorola, preluat de la Google.

Procesoare şi robotică

Vineri, producătorul de procesoare AMD a anunţat vineri un parteneriat prin care va pune bazele unei companii mixte cu o entitate din China. Aceasta este Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co (THATIC), care nu este altceva decât un alt braţ de investiţii al Academiei Chineze de Ştiinţe.

Mai mult, aceeaşi academie deţine şi SIASUN Robot & Automation, cel mai mare producător de robotică din China. În total, academia controlează mai bine de 30 de companii prin intermediul CAS Holdings.

Una dintre acestea, China Sciences Group se ocupă de la incinerarea deşeurilor şi tratarea apei într-o serie de municipii până la dezvoltări imobiliare.

Universitatea Tsinghua, un conglomerat de care n-a auzit nimeni

Un alt exemplu este dat de universităţile ţării. Unisplendour, companie deţinută de către Tsinghua Holdings, a ieşit din obscuritate în şi a cumpărat 2015 o cotă de 51% din subsidiara de servere şi tehnologii de stocare din China a gigantului american Hewlett-Packard. Suma: pentru 2,3 miliarde de dolari.

Tsinghua Holdings este deţinută de Universitatea Tsinghua din Beijing. De astfel, aceasta este foarte activă în domeniul achiziţiilor. Tsinghua Holdings a fost formată în anul 2003 şi deţine mai multe subsidiare, controlând peste 80 de companii.

Între acestea, deţine 51% din Tsinghua Unigroup, restul de 49% fiind în proprietatea Beijing Jiankun Investment Group.

Ei bine, aceeaşi Tsinghua Unigroup a dorit anul trecut achiziţia producătorului american de memorii Micron Technology pentru 23 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi dat chinezilor foarte multe brevete şi proprietate intelectuală în domeniul cipurilor. A renunţat la tranzacţie deoarece ar fi trebuit să capete acceptul autorităţilor de la Washington. În anul 2013, Tsinghua Unigroup a cumpărat alţi doi producători de cipuri, Spreadtrum şi RDA Microelectronics. Iar în luna aprilie a acestui an a anunţat că a acumulat o cotă de 6% din acţiunile Lattice Semiconductor, companie cu sediul în Portland, SUA.

Celălalt braţ de investiţii – Unisplendour – a dorit şi achiziţia a 15% din producătorul de hard-disk-uri Western Digital, pentru 3,8 miliarde de dolari, dar a fost forţat să renunţe după ce Trezoreria SUA a anunţat că vrea să investigheze înţelegerea.

De altfel, Unisplenour este un adevărat conglomerat, operând atât hoteluri, realizând software pentru autorităţile regionale şi municipale ale Chinei, dar şi autostrăzi, scannere, laptopuri sau camere foto.

Elita elitelor

Concomitent, Microsoft a anunţat la rândul său în septembrie 2015 că partenerul său chinez, 21Vianet Group Inc., care operează serviciile cloud ale Microsoft în China, va forma o companie mixtă cu…Tsinghua Unigroup pentru a vinde servicii cloud companiilor de stat din China.

În fine, şi Intel a anunţat anul trecut că va cumpăra 20% din acţiunile diviziei de cipuri a Tsinghua Unigroup pentru 1,5 miliarde de dolari.

Poate vă întrebaţi ce este cu această Tsinghua de o face aşa celebră şi dorită. Ei bine, grupul are legături strânse cu o serie de lideri comunişti de la Beijing, iar preşedintele Chinei, Xi Jinping a urmat cursurile Universităţii Tsinghua…

Tsinghua are 71 de centre ce cercetare, 166 de laboratoare în diverse domenii, din care 15 sunt ridicate la rangul de laborator naţional. Universitatea primeşte cele mai multe fonduri publice pentru cercetare şi are mai mulţi membri în Academia Chineză de Ştiinţe şi Academia Chineză de Inginerie decât orice altă universitate din ţară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite