Când strănută Beijingul, tuşeşte întreaga lume. Industrii globale afectate de criza din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea economică a Chinei a continuat să încetinească în trimestrul al doilea, la 7,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. FOTO: Reuters
Creşterea economică a Chinei a continuat să încetinească în trimestrul al doilea, la 7,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. FOTO: Reuters

Pe măsură ce creşterea economică şi activitatea industrială din China se înrăutăţesc cu fiecare trimestru, mai muolte industriile mondiale, de la producţia de ulei de palmier până la minerit, sunt afectate în mod direct. Primii loviţi sunt cei care au beneficiat cel mai mult de pe urma creşterii din China, în timp ce industriile bazate pe consumul celor 1,3 miliarde de chinezi devin tot mai prospere.

Produsul Intern Brut al Chinei pentru cel de-al doilea trimestru demonstrează că economia ţării a crescut cu 7,5% faţă de anul trecut, deşi în primul trimestru a înregistrat un plus de 7,7%, potrivit datelor publicate luni. Rezultatul este în linie cu prognosticul guvernului, care se aşteapta la o creştere anuală de 7,5% - cea mai slabă evoluţie din 1990.

Încetinirea expansiunii se resimte mai ales printre producătorii de mărfuri – principalii beneficiari ai boom-ului chinezesc. Un bun exemplu este industria producătoare de ulei de palmier din Indonezia. În ultimii ani, preţul uleiului de palmier (folosit în alimentaţie sau ca materie primă a combustibililor) a scăzut considerabil, pe măsură ce interesul principalului importator, China, s-a diminuat.

„Boom-ul resurselor din China s-a sfârşit”

În Africa de Sud, cererea chinezilor pentru crom şi mangan s-a diminuat. Dar oficialii locali speră că pierderile vor fi compensate de exporturile de alimente. Pe de altă parte, Statele Unite nu au fost afectate puternic de încetinirea creşterii din China, în parte datorită cererii constante din Asia a avioanelor şi sistemelor americane de înaltă tehnologie.

Industria auto se bucură în continuare de o evoluţie mulţumitoare. „Cea mai mare parte a proiectelor noastre din China vizează consumatorii locali”, a declarat Jung-min Yoo, purtător de cuvânt al companiei sud-coreene de automobile SK Group. Cert este că vânzările de maşini în China au crescut cu 12% în primul trimestru al acestui an, faţă de 2012.

Industria minieră din Australia este influenţată în mod direct de evoluţia celei de-a doua economii a lumii, în condiţiile în care cererea chinezilor de resurse minerale a scăzut simţitor. „Adevărul este că boom-ul resurselor din China s-a sfârşit”, a spus joi premierul australian, Kevin Rudd. Rata şomajului din Australia, unul dintre principalii producători de materii prime din lume, a atins maximul ultimilor patru ani, de 5,7%.

Principalele industrii preferate de chinezi

La polul opus se află producătorii bunurilor de consum (electrocasnice, haine, alimente etc.) şi companiile care vând echipamente sofisticate, adresându-se în mod special chinezilor bogaţi.

Cel mai mare retailer de haine din Japonia, Fast Retailing, pare să aibă o evoluţie bună pe piaţa din China. Potrivit şefului financiar al companiei, Takeshi Okazaki, chinezii au în continuare un mare apetit pentru cumpărături. Fast Retailing urmează să extindă lanţul de magazine de îmbrăcăminte din China.

Noi reglementări de combatere a fenomenul creditelor neperformante din China a dus la creşterea cererii de mărfuri folosite de companii drept garanţii pentru a primi bani de la bănci. În mod special au fost influenţate importurile de cupru, care au atins în iunie cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni.

Specialiştii se aşteaptă ca cererea de cupru să rămână în atenţia companiilor şi în cel de-al treilea trimestru, fiind folosit ca o alternativă mai ieftină şi mai accesibilă decât împrumutul bancar. „Din cauza recentei crize de lichidităţi, au apelat la noi mai multe companii care ne-au spus că sunt interesate să cumpere cupru”, a spus Jing Chuan, analist al companiei de investiţii Citi Futures.

Importurile de cupru rafinat din China au crescut în mai cu 27% faţă de aprilie, la care s-a mai dăugat un plus de 6% în iunie, atingând maximul ultimelor nouă luni (379.951 de tone).

Nu în ultimul rând, chinezii sunt dispuşi să cheltuie mai mult pentru excursiile în străinătate. Numărul turiştilor chinezi s-a dublat între 2007 şi 2012, iar Thailanda profită de noul val de străini şi intenţionează să îşi extindă trei aeroporturi.

Creşterea economică a Chinei este încă puternică, faţă de multe altele din întreaga lume. Dar rata de creştere redusă la o singură cifră marchează o scădere importantă faţă de apogeul celor 14,2 de procente, atins în 2007. Contribuţia Chinei la economia globală ar putea fi de 13% în acest an, potrivit estimărilor. Astfel, chiar dacă va avea un ritm mai lent, a doua economie a lumii are o pondere importantă.


Alte ştiri asemănătoare:

China: politicile economice mai dure ameninţă stabilitatea sectorului bancar şi financiar, împovărat de „bula” creditelor

Consiliul de Stat al Chinei a anunţat săptămâna trecută o serie de politici menite să reducă problema creditelor, care a fost agravată de măsurile de stimulare economică introduse la începutul crizei financiare mondiale, în 2008-2009. Însă a criză a creditelor ameninţă să provoace falimente şi să destabilizeze echilibrul fragil al sistemului bancar şi financiar din ţară.

INFOGRAFII Sfârşitul basmului pentru economia chineză?

Un castel din cărţi de joc, în care banii din credite cu garanţii dubioase au construit autostrăzi-suspendate şi oraşe-fantomă. Aşa este descrisă acum China, care s-a transformat peste noapte din motorul creşterii economice mondiale în principalul factor de risc, spun economiştii.

„Fabrica lumii” începe să stea degeaba. Producţia din China scade pentru prima dată în 2013

Criza de creditare cu care se confruntă companiile din China şi problemele din sectorul bancar şi-au pus amprent asupra producţiei ţării. Pentru prima dată din noiembrie 2012, indicele managerilor de achizii - principalul indicator economic al activităţii industriale - se va contracta în iunie, sunt de părere economiştii.

Companiile de lux pierd cel mai mult din cauza problemelor economice din China

Oficialii de la Beijing au acceptat, după ani de negări, faptul că ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit drastic, iar evoluţiile spectaculoase din 200-2008 nu se vor mai vedea prea curând. Avansul mai lent se reflectă însă şi în scăderea consumului autohton, iar companii precum Louis Vuitton, Hermes, Prada, Richemont şi Burberry au cel mai mult de suferit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite