California devine a cincea economie a lumii, după ce a depăşit Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
San Francisco, California
San Francisco, California

Ajutată de tehnologie, divertisment şi agricultură, economia statului american California a crescut între 2016 şi 2017, urcând pe locul cinci în lume, înaintea Marii Britanii, scrie The Guardian.

În ciuda faptului că are o populaţie de numai 40 de milioane, în comparaţie cu cei 65 de milioane de oameni din Marea Britanie, produsul intern brut al statului California de 2.700 de miliarde de dolari l-a depăşit pe cel al Marii Britanii de 2.600 de miliarde de dolari.

PIB-ul aşa numitului „stat de aur” a crescut cu 127 miliarde de dolari în perioada 2016-2017, în timp ce producţia economică a Regatului Unit a scăzut uşor în acea perioadă, măsurată în dolari americani, datorată în parte fluctuaţiilor cursului de schimb. PIB-ul britanic a scăzut constant de la 3.000 de miliarde de dolari în 2014, potrivit cifrelor Băncii Mondiale.

Datele demonstrează imensitatea economiei din California, gazdă a sectorului tehnologic înfloritor din Silicon Valley, a capitalei lumii de divertisment, Hollywood, şi a „bolului de salată” din America, prin centrul său agricol. De asemenea, reflectă o evoluţie substanţială în urma recesiunii care a urmat crizei financiare din 2008.

Producţia economică a Californiei este acum depăşită doar de PIB-ul Statelor Unite, Chinei, Japoniei şi Germaniei.

Toate sectoarele economice, cu excepţia agriculturii, au contribuit la creşterea PIB-ului din California, a declarat Irena Asmundson, economist-şef al departamentului de finanţe din California. Serviciile financiare şi imobiliarele au condus, cu o creştere de 26 de miliarde de dolari, urmate de sectorul informaţional, care include multe companii de tehnologie, cu 20 de miliarde de dolari. Producţia a crescut cu 10 miliarde de dolari.

California a mai fost cea de-a cincea cea mai mare economie din lume în 2002, dar a scăzut pe locul 10 în 2012, ca urmare a recesiunii. De atunci, cel mai mare stat american a creat 2 milioane de locuri de muncă şi şi-a crescut PIB-ul cu 700 de miliarde de dolari, contribuind acum cu puţin peste 14% la economia americană, în ciuda faptului că deţine 12% din populaţia americană, potrivit economiştilor.

Performanţa economică puternică a Californiei faţă de alte economii industrializate este determinată de productivitatea muncitorilor, a declarat Lee Ohanian, profesor de economie la Universitatea din California, Los Angeles.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite