Bursele europene reintră pe o panta descendentă, anulând câştigurile de miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investitorii sunt neîncrezători în capacitatea băncilor centrale de a mai mai acorda stimulente economice
Investitorii sunt neîncrezători în capacitatea băncilor centrale de a mai mai acorda stimulente economice

Creşterea de ieri ale burselor europene s-a transformat joi într-o cădere abruptă consemnând cea de a opta scădere în nouă zile, valoarea indicilor apropiindu-se de cel mai mic nivel înregistrat după septembrie 2013.

Indicele Stoxx Europe 600 pierdea 3,5% la prânz, cu peste 570 de acţiuni aflate în compoziţia sa aflate în scădere. Rezultatele financiare sub aşteptări communicate de Societe Generale, Rio Tinto Group şi Zurich Insurance Group AG au alimentat îngrijorările că băncile centrale nu mai au forţa de a impulsiona economia globală.

Continuarea scăderilor companiilor energetice este cauzată de preţul extrem de scăzut al petrolului, care le erodează puternic veniturile.

Capitalizarea companiilor europene a pierdut 17% în acest an şi se îndreaptă spre ce mai mică valoare din septembrie 2013. Doar în această săptămână indicele sintetic al burselor europene, Stoxx 600 a scăzut cu 6,5%. Valoarea medie a acţiunilor este în prezent de 13,5 ori profitul estimat, un minim al ultimului an. Acest multiplu se situa peste 17 în aprile 2015.

Cel puţin cinci din cele 10 acţiuni cu cele mai mari scăderi monitorizate de Bloomberg sunt cotate pe bursele europene. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a scăzut 18% în 2016 iar indicele compozit al bursei italiene s-a depreciat cu 26%.

Cel mai lovit sector este cel financiar, acţiunile băncilor înregistrând cele mai mari scăderi. De la începutul anului, în medie, băncile au pierdut 29%, investitorii fiind dezamăgiţi de profiturile mai mici decât estimările pieţei. Iar câştigurile băncilor de investiţii s-au diminuat din cauza constituirii de provizioane. Joi, pierderea s-a extins cu încă 6,2% pe întregul grup bancar.

Acţiunile Societe Generale au pierdut 13%, cel mai mult după 2011, din cauza profitului anunţat care a fost sub aşteptări. Alături de băncile greceşti şi iatliene se poziţionează şi Deutsche Bank, Credit Suisse Group şi Standard Chartered care s-au depreciat cu peste 5%. Cursul acţiunilor băncilor a ajuns să-l egaleze pe cel din 1998.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite