Bursa din New York a înregistrat cel mai amplu declin săptămânal după 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa din New York a înregistrat cel mai amplu declin săptămânal de după 2016, pe fondul unei evoluţii negative generalizate a pieţelor de capital, din cauza temerilor că un război comercial şi dobânzile mai mari pentru credite ar putea încetini creşterea economiei mondiale, relatează Bloomberg.

Indicele Dow Jones Industrial Average a coborât la cel mai redus nivel după luna noiembrie 2017, tras în jos de scăderile consemnate de acţiunile unor diverse companii, de la 3M la Goldman Sachs Group. Indicele S&P 500 a scăzut cel puţin la nivelul de la începutul lunii februarie, în timp ce cotaţia aurului a crescut, iar randamentele titlurilor de Trezorerie au scăzut, investitorii căutând plasamente sigure.

Pieţele globale evită plasamentele riscante, după anunţul Chinei referitor la măsurile de reacţie pe care le adoptă după tarifele punitive anunţate joi de preşedintele american Donald Trump împotriva importurilor de produse chinezeşti.

A fost o săptămână dificilă pentru activele de mare risc, pe fondul apropierii unui război comercial, în timp ce sectorul tehnologic este afectat de scandalul legat de confidenţialitatea datelor utilizatorilor Facebook. Mai mult decât atât, datele macroeconomice au arătat o posibilă încetinire a creşterii economice în Europa.

La New York, indicele Nasdaq 100 al companiilor tehnologice, a scăzut cu 7,3% în această săptămână, cel mai mult din 2015.

Traderii se pregătesc deja pentru o posibilă încetinire a creşterii economice, în urma reiterării de către Rezerva Federală a angajamentului pentru noi majorări ale dobânzilor, după creşterea decisă miercuri.

Mai mult decât atât, Trump a întărit percepţia ascensiunii  facţiunii ”America first” în administraţia de la Washington, prin înlocuirea consilierului pentru securitate naţională de la Casa Albă H.R. McMaster cu John Bolton, un controversat specialist în afaceri externe pe care Senatul american a refuzat să îl confirme ca ambasador al preşedintelui George W. Bush la Naţiunile Unite.

Indicele S&P 500 a închis vineri în declin cu 2,1%, Dow Jones cu 1,8%, iar Nasdaq cu 2,4%. La nivelul săptămânii, S&P 500 a pierdut 5,9%, Dow Jones 5,7%, iar Nasdaq 6,5%.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a scăzut vineri cu 0,9%, iar indicele londonez FTSE 100 a coborât cu 0,4%, după ce a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni. Indicele MSCI Emerging Market a pierdut 2%.

Pe piaţa valutară, indicele Bloomberg al dolarului a scăzut vineri cu 0,3%.

Euro s-a apreciat cu 0,5%, la 1,2362 dolari pe unitate, la cel mai ridicat nivel atins în peste o săptămână. Lira sterlină a crescut cu 0,3%, la 1,4137 dolari pe unitate.

Yenul japonez a urcat cu 0,5%, la 104,78 unităţi pentru un dolar, cel mai ridicat nivel atins în ultimele 16 luni.

Pe piaţa obligaţiunilor, randamentul titlurilor de Trezorerie americane a scăzut cu 0,01 puncte procentuale, la 2,82%.

Preţul aurului spot a avansat cu 1,4%, la 1.348,21 dolari uncia, cel mai ridicat nivel atins în peste o lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite