Bulgaria vrea să devină hub regional pentru tranzitul de gaze în Europa

Bulgaria vrea să devină hub regional pentru tranzitul de gaze în Europa

Varna va deveni cel mai mare hub regional pentru distribuţia gazelor naturale în Europa Centrală

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov şi-a declarat ambiţia de a transforma Bulgaria într-un stat-cheie pentru tranzitul de gaze naturale în Europa Centrală şi de Sud-Est, relatează marţi publicaţia novinite.com.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un interviu acordat luni Deutsche Welle, Borisov s-a referit la depozitul de stocare a gazelor 'Balcani', pe care Sofia intenţionează să-l construiască în apropiere de oraşul Varna, considerat capitala maritimă a Bulgariei, deoarece este cel mai mare oraş bulgar de la Marea Neagră. Guvernul său lucrează din toate puterile pentru realizarea acestui proiect, a adăugat Boiko Borisov în acelaşi interviu.

Gazele urmează să fie pompate la preconizatul depozit de lângă Varna din Rusia, Azerbaidjan şi Turkmenistan, precum şi de la depozite din România şi Bulgaria.

Guvernul bulgar şi Comisia Europeană dezvoltă în comun acest proiect, colaborând şi în ceea ce priveşte asigurarea finanţării acestuia, conform premierului bulgar.

În opinia autorităţilor de la Sofia, construcţia hub-ului, despre care s-a anunţat în premieră la 9 februarie 2015 la un forum energetic la Sofia, va permite diversificarea parţială a livrărilor de gaze spre ţările europene.

Din depozitul de înmagazinare a gazelor ce va fi construit lângă Varna hidrocarburile vor merge spre Bulgaria, România şi Serbia. Circa 43 de miliarde de metri cubi de gaze urmează să fie furnizate ţărilor din Europa Centrală, conform autorilor proiectului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările