Bula din IT, la noi cote: Uber este evaluată la 51 de miliarde de dolari, Xiaomi la 46 de miliarde, Airbnb la 25 de miliarde

Bula din IT, la noi cote: Uber este evaluată la 51 de miliarde de dolari, Xiaomi la 46 de miliarde, Airbnb la 25 de miliarde

Uber, cel mai valoros start-up din lume, este contestat în mai multe oraşe şi state din lume din cauza faptului că nu plăteşte taxe

Finanţările primite de o serie de noi companii din domeniul tehnologiei sunt indicii puternice că ne aflăm la începutul unei noi bule în IT, scrie CNBC.com.

Aceasta notează că anumiţi investitori şi analişti sunt reticenţi în a numi lucrurile pe nume, dar că, în ciuda faptului că societăţi precum Apple, Microsoft sau Facebook fac parte din indexul S&P 500, finanţările obţinute de către o serie de companii noi indică posibile probleme. Potrivit sursei citate, giganţii IT bine stabiliţi la nivel mondial reprezintă un lucru, dar start-up-urile sunt o lume total diferită.
 
„Evaluările acestor companii sunt pur şi simplu în afara oricărei logici şi nu are nimeni nicio idee de unde provin aceste numere“, a afirmat Nick Bolton, expert pe probleme de tehnologie, care este şi editorialist la „New York Times“. El spune că existenţa acestor „unicorni“ în IT este un semn major că ne aflăm într-o bulă IT.
 
Printre aceşti „unicorni“ se află compania de transport Uber – evaluată la 51 de miliarde de dolari, producătorul de smartphone-uri şi electronice Xiaomi, din China, a cărui valoare a fost stabilită la 46 de miliarde de dolari, în vreme ce compania de închiriere pe termen scurt a locuinţelor Airbnb este estimată la 25,5 de miliarde de dolari.
 
Bilton arată spre zgârie-nori ca dovadă a acestei noi bule. „La începutul fiecărei spargeri de bule sau recesiuni există mereu o cursă pentru a construi cei mai înalţi zgârie-nori din lume. Şi sunt realizaţi, în mod uzual, cu bani provenind din umflarea bulei“, arată Bilton. „Deseori, când astfel de clădiri sunt gata construite, nu mai este nimeni să le umple şi ajung să fie printre lucrurile care cauzează spargerea bulei“, mai spune expertul.
 
Zgârie-norul care indică bula din IT de data aceasta este, potrivit lui Bilton, Salesforce Tower, aflat acum în construcţie. Acesta ar trebui să fie cu mai bine de 60 de metri mai înalt decât Transamerica Pyramid, care este în acest moment cea mai înaltă construcţie din San Francisco.
 
Fie că bula stă să se spargă, fie că aceste companii noi trebuie doar să se pregătească pentru o coborâre, Bilton îi sfătuieşte pe posibilii investitori că „cel mai bine ar fi să îşi ţină banii la saltea“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările