Britanicii îşi revizuiesc reglementările bancare. Oficial: Nu putem spera că europenii vor veni să ne salveze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: local.gov.uk
FOTO: local.gov.uk

Marea Britanie a lansat, marţi, o revizuire independentă a reglementărilor privind capitalul băncilor şi activităţile de tranzacţionare, în contextul eforturilor Londrei de a-şi spori competitivitatea pe plan global după Brexit, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, şi Statele Unite au atenuat propriile reglementări privind activităţile de tranzacţionare, iar City of London vrea să rămână competitiv faţă de Wall Street, informează Agerpres.

"În ultimul deceniu, băncile britanice s-au confruntat cu schimbări semnificative ale mediului în care operează, inclusiv efectele pandemiei, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, şi schimbările mai ample din sectorul financiar al Regatului Unit", explică organismul care efectuează revizuirea.

Operaţiunea a fost solicitată de Ministerul de Finanţe, iar preşedintele organismului care efectuează revizuirea este Keith Skeoch, un veteran din City of London. Rezultatele ar urma să fie publicate în termen de un an.

În urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 decembrie, băncile britanice nu mai trebuie să respecte reglementările financiare ale blocului comunitar.

"Revizuirea reprezintă o oportunitate unică de evaluare a impactului cerinţelor de reglementare necesare pentru asigurarea stabilităţii financiare, a concurenţei, a competitivităţii, şi a echilibrului dintre acestea, pe fondul modificărilor din sectorul financiar britanic şi din economie", se arată în comunicatul organismului care efectuează revizuirea.

Britanicul Jonathan Hill, fostul comisar european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi pieţe de capital, a apreciat recent că este mai bine pentru City of London să se concentreze pentru a face Marea Britanie competitivă pe plan global în domeniul financiar. "Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să nu luăm măsuri şi să sperăm că europenii vor veni să ne salveze".

După ce luna trecută s-a semnat un acord de cooperare în materie de reglementare cu Londra, Bruxelles-ul a apreciat că "nu se grăbeşte" să acorde centrului financiar londonez acces direct la blocul comunitar.

Oficialii de la Bruxelles au fost foarte clari că doresc un transfer, de la Londra, al activităţilor financiare denominate în euro, în ideea ca UE să aibă propria sa piaţă de capital asupra căreia Bruxelles-ul să aibă o supervizare directă.

De asemenea, tranzacţionarea unor instrumente derivate s-a mutat şi ea de la Londra la Amsterdam iar recent operatorul bursier Intercontinental Exchange Inc. a anunţat că piaţa pentru certificatele europene de emisii de gaze cu efect de seră (EUA), cu o valoare de un miliard de euro pe zi, va fi mutată şi ea de la Londra la Amsterdam. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite