Brexit provoacă o nouă criză în Marea Britanie. Lipsa de personal din abatoare obligă fermierii să sacrifice zeci de mii de porci sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Brexitul şi pandemia nasc criză după criza în Marea Britanie. După cea a benzinei, în prezent, sectorul abatoarelor este şi el afectat de consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE, transmite Mediafax.

Potrivit sursei citate, Guvernul Johnson refuză să accepte lucrătorii străini, iar fermierii acuză că supermarketurile sunt pline cu carne din străinătate.

„Niciodată în istoria acestei ţări nu a trebuit să exterminăm animale perfect sănătoase din cauza intransigenţei unui guvern care refuză să accepte lucrători cu abilităţile necesare”, acuză Meryl Ward, care conduce ferma familiei din Lincolnshire, transmite Mediafax.

Situaţia de astăzi „este de neînţeles”, spune Ward. Puţini muncitori cu experienţă ar fi suficienţi, a subliniat el, pentru a aborda o problemă care pare acum destinată să conducă la sacrificarea a 120.000 de porci.

Criza din abatoare, unde, conform datelor Asociaţiei Naţionale a Porcilor, a existat o scădere a personalului de aproximativ 15%, este similară cu cea a benzinei.

De altfel, există o penurie de lucrători în Marea Britanie post-Brexit.

Chelnerii, asistenţii medicali, zidarii, muncitorii din abatoare şi şoferii de camioane nu sunt suficienţi (noua viză pentru europenii care ştiu să conducă un camion a atras până acum doar 26 de candidaţi).

Premierul Boris Johnson, care va vorbi miercuri la conferinţa conservatorilor de la Manchester, a transmis: Este greşit să vorbim despre o criză. Lipsa de personal din anumite sectoare va obliga angajatorii să îmbunătăţească salariile şi condiţiile de muncă”. 

„De prea mult timp, afacerile s-au bazat pe imigranţi low-cost”, a adăugat el.

În urmă cu câteva zile, sectorul agricol din Marea Britanie a avertizat că sute de mii de porci ar putea ajunge în situaţia în care vor trebui să fie sacrificaţi în următoarele săptămâni, dacă Guvernul de la Londra nu va elibera vize care să permită intrarea în ţară a mai multor măcelari, a transmis Reuters.

Lipsa acută de măcelari şi lucrători în abatoare, cu care se confruntă industria de procesare a cărnii din Marea Britanie, a fost agravată de COVID-19 şi politica privind imigraţia după Brexit, care a restricţionat afluxul de muncitori din Europa de Est.

Lizzie Wilson de la National Pig Association (NPA) a avertizat joia trecută că, din cauza deficitului de măcelari, procesatorii de carne operează la 25% din capacitate. În consecinţă, mulţi porci ajunşi la maturitate şi care ar fi gata pentru procesare sunt blocaţi la ferme, creând probleme legate de bunăstarea animalelor.

„Sunt aproximativ 120.000 de porci care stau în prezent la ferme şi care ar fi trebuit deja să fie sacrificaţi, procesaţi, incluşi în lanţul de aprovizionare cu alimente şi mâncaţi până acum", a spus Lizzie Wilson. 

„Am ajuns la un punct în care spunem guvernului că dacă nu vom prim ajutor în curând vom fi nevoiţi să sacrificăm porcii la fermă pentru că asta este singura noastră opţiune acum", a avertizat Lizzie Wilson, adăugând că unii producători au purtat deja această discuţie.

La rândul său, Minette Batters, preşedintele sindicatului agricol National Farmers Union, a spus că sacrificarea a până la 150.000 de porci este „o posibilitate în următoarele şapte-zece zile", transmite Agerpres.

„Nu cred că cineva vrea să fie responsabil pentru sacrificarea în masă a unor animale sănătoase. Nu cred că acest lucru s-a întâmplat până acum la nivel global şi nu se poate întâmpla acum", a declarat Minette Batters pentru BBC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite